Projekty

V Příbrami odhalili fontánu s údajně největší koulí v Česku

Za famfár svatohorských trubačů Příbrami slavnostně otevřeli zrekonstruované náměstí T. G. Masaryka. Jeho dominantou je fontána s osmnáctitunovou žulovou koulí, která je údajně jediná svého druhu v Česku.
Atrakci si přišlo na náměstí prohlédnout několik stovek lidí, pro které byl připraven kulturní program.
„Já jsem maximalista, a pokud vím, tak takhle velkou těžkou kouli nikdo v Čechách nemá,“ řekl ČTK starosta Josef Řihák (ČSSD). Poukázal na to, že náměstí se díky fontáně, která je večer barevně nasvícena a hraje, oživí. Zájem o ní dnes projevovaly zejména děti, které kolem ní neustále běhaly a namáčely si ruce do vodotrysků.
Umístění koule, která má průměr 2,2 metru a byla přivezena až z Číny, někteří lidé v Příbrami kritizovali. Vybudování fontány vyšlo na téměř osm miliónů korun, podle kritiků radnice zbytečně utrácela. Starosta to ale odmítá. „Často se nám podsouvá, že jenom ta koule stála osm miliónů, ale to není pravda. Bylo to 900 000 korun,“ upřesnil.
Podle něj jde o účelně vynaložené peníze. „Když jsme opravili kašnu na sídlišti, tak nám nejdříve u jedné sochy chyběl prst, pak chyběla celá noha, celá ruka. Tohle nám snad nikdo nerozštípe. Těžko se to bude i sprejovat, protože po tom pořád teče voda,“ vyzdvihl výhody monumentální stavby. Koule musela být podle něj přivezena z Číny, protože v Česku tak velký kus žuly nebylo možné sehnat. V Německu a Francii by pak vyšel dráž.
Při rekonstrukci náměstí, která začala počátkem loňského srpna a vyžádala si 43,4 miliónu korun, dělníci vybudovali novou kanalizaci, vodovod, veřejné osvětlení a chodníky a komunikace na celé ploše náměstí a rekonstruovali i starou barokní kašnu. Většinu nákladů hradila Evropská unie. Proti původnímu projektu radnice také přispěla církvi na novou fasádu kostela svatého Jakuba. Podle Řiháka šlo o jednu z největších investičních akcí ve městě za poslední období.
Některým lidem vadí, že město spojilo dokončení prací s oslavou, která je podle nich příliš pompézní. Vnímají to jako předvolební akci před volbami do krajského zastupitelstva, kam Řihák kandiduje jako lídr středočeské ČSSD. Řihákovi odpůrci dokonce na kašnu umístili posměšný nápis „starosta ve vaně“, sundávala ho městská policie. Podle Řiháka se věc zbytečně politizuje. „Svým kritikům bych chtěl poděkovat za to, že se stáhli, protože se na Facebooku svolávali, že nás půjdou vypískat. Nedělám to kvůli volbám, takhle tady pracujeme čtyři roky,“ zdůraznil.
zpráva ČTK