Projekty

V Roztokách u Prahy vzniká další vědecký park za 319 mil. Kč

V Roztokách u Prahy se začal stavět vědecký park, který naváže na již vybudované vědecko-technické centrum, kde vědci pracují na vývoji a výzkumu motorů. Nový objekt se bude soustředit na alternativní pohony pro automobilový průmysl.
 
Výstavba včetně vybavení vyjde téměř na 319 miliónů korun. Zahájení zkušebního provozu se plánuje na srpen 2014. ČTK o tom informovala Andrea Marie-Anna Pajskrová ze společnosti Trigema, pod kterou vědecký komplex spadá.
Součástí vznikajícího projektu je také podnikatelský inkubátor, který poskytne technické i administrativní zázemí inovativním firmám z oblasti strojírenství. Firmy by v parku také měly mít služby a prostory umožňující spolupráci s vysokými školami nebo výzkumnými organizacemi. „Park vědy Roztoky nemá být jen vybavenou laboratoří, která nabídne pokročilé technologie inovátorům a badatelům z řad vznikajících společností i zavedených institucí, ale především místem setkávání se světovými vědeckými kapacitami a opravdové vědecké práce," uvedl šéf společnosti PV (Park vědy) Roztoky Marcel Soural.
Park vědy se bude skládat z kanceláří, výzkumných pracovišť a laboratoří v oblasti lehkého průmyslu a byl založen ve spolupráci s ČVUT a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy. Celkem by tam mělo vzniknout kolem 100 pracovních míst. Na financování projektu se podle Pajskrové podílí stát, Evropská unie a společnost PV Roztoky, která je součástí holdingu Trigema.
Nový objekt vzniká vedle již vybudovaného vědecko-technického parku, jehož výstavba za 450 miliónů korun skončila na konci předloňského roku. Vědecko-technický park využívá strojní fakulta ČVUT společně s podnikatelským sektorem. Oba vědecké parky tedy mají podobný společný cíl, kterým je vývoj ekologických, energeticky účinných a bezpečnějších motorů. Mohou tak na výzkumu a inovacích spolupracovat.
zpráva ČTK
 
Internetové stránky Parku vědy Roztoky najdete zde.