Projekty

V Žatci chystají otevření galerie v renesanční sladovně

V Žatci chystají 1. června otevření galerie v opravené renesanční sladovně. Zatím v ní vystavují děti z umělecké školy, připravuje se expozice moderního umění.
ČTK to řekl Jaroslav Špička z Chrámu chmele a piva. Oprava budovy za 47 miliónů korun je součástí většího projektu oprav a nového využití původních chmelařských budov ve městě. Už vzniklo Chmelařské muzeum a Chrám chmele a piva, celkem se investovalo 250 miliónů korun.
Sladovna byla před několika lety ještě v dezolátním stavu, městu se ji s pomocí dotací podařilo vrátit do původní podoby. Podle Špinky archeologické nálezy ukázaly, že půjde o jednu z nejstarších sladoven na světě. Budova dostala podobu z dochovaných fotografií, nové klenby i krovy a vnitřní výmalbu obnovili podle jednoho zachovaného fragmentu v rohu místnosti.
Opraveny byly původní německé nápisy, které zbyly po předchozím majiteli, prodejci barev Ferdinandu Jakobovi. Na fasádě domu ale musely ustoupit vůli místních, protože v nich byly v němčině gramatické chyby. „Tlak byl příliš velký,“ dodal Špička s tím, že jsou na domě stále, jen zakryté vývěsními štíty s nápisem v češtině.
Přízemím galerie mohou místní i návštěvníci projít jako pasáží do vedlejší ulice. V průchodu je i opravená funkční studna, voda v ní ale není pitná. V přízemí galerie na desítkách fotografií připomíná svou přeměnu z ruiny ve funkční budovu a také ukazuje Žatec jako město oblíbené filmaři. „Natáčelo se tu více než 100 filmů,“ podotkl Špička. Žatec hraje například v Holkách z porcelánu, Zdivočelé zemi, snímku Jak básníkům chutná život, ale i v zahraničních filmech Bídníci či Mladý Indiana Jones.
V prvním patře sladovny vystavují své obrázky a výrobky z keramiky žáci žatecké základní umělecké školy. „Před dvěma dny měli vernisáž, bylo to takové předotevření galerie,“ řekl Špička s tím, že oficiální otevření galerii se uskuteční v pátek 1. června. Kromě dětských prací galerie zatím vystavuje také snímky města od místních fotografů.
V budoucnu je ale vystřídá expozice moderního umění. „Zatím sem ještě přijít nemůže, protože je tu pořád vlhko a plátna by se mohla poničit,“ vysvětlil Špička. Kromě výstavních místností je v prvním patře také přednáškový sál.
zpráva ČTK