Projekty

Ve Slaném staví automatický parkovací dům za 83 mil. Kč

Ve Slaném na Kladensku dnes začala výstavba parkovacího domu za 83 miliónů korun. Objekt bude mít kapacitu 149 míst. První auta by v něm měla zaparkovat na konci roku 2012. 
Parkovací dům Slaný, vizualizace www.metopa.cz

Dům bude řízen počítačově. Řidiči najedou na hydraulicky zvedanou plochu, zaplatí poplatek, automat jim auto vynese do patra a zaparkuje na volné místo. Podobný systém je v Česku ojedinělý. Podobná stavba funguje od roku 2006 pouze v Ostravě, řekl novinářům Dušan Kotajný ze společnosti KOMA Industry, která zajišťuje parkovací technologii.
Systém je podle Kotajného používaný celkem často, ale většinou se staví ve sklepích a podzemí. Kvůli tomu, že je plně automatický, nebude muset v parkovacím domě pracovat žádný stálý zaměstnanec. „Údaje z parkovacího domu jsou řízeny dálkově. My v Ostravě budeme vědět, kolik tam parkuje aut a jestli tam je nějaká porucha. Řada poruch se dá odstranit po datových linkách," dodal Kotajný. Zaparkování auta nebo jeho vyzvednutí prý trvá 45 vteřin.
Podle starosty Iva Rubíka (ODS) se kvůli parkovacímu domu změní celý systém parkování v historickém centru města, které trpí nedostatkem parkovacích míst. „Hlavně předpokládám, že z celého středu města zmizí rezidentní místa," dodal Rubík. Cena bude na všech místech sjednocená, podle starosty se bude za parkování platit 20 korun za hodinu. Investice by se městu měla vrátit za 18 let. „Parkovacího dům by si měl jednoznačně vydělat na provozní náklady, zisk by měl navíc umořovat investici," prohlásil Rubík.
Budova vyroste na betonové ploše naproti Městskému centru Grand, kde je nyní jedno z parkovišť. Dům bude mít pět nadzemních a jedno podzemní podlaží. Zvenku bude připomínat běžný činžovní dům s okny, aby zapadl do okolní výstavby. V budově vzniknou také nebytové komerční prostory, kam se přestěhuje místní pobočka Komerční banky. Stavbu parkovacího domu ve Slaném na Kladensku plánovali od roku 2009.
Parkovací domy chtějí stavět i další města ve Středočeském kraji. Výstavbu objektu s kapacitou přes 200 míst v týdnu schválili například zastupitelé Berouna. Měl by vyrůst v lokalitě U Černého koně v centru města, kde mají řidiči dlouhodobý problém se zaparkováním. Náklady se odhadují na 99 miliónů korun. Stavba domu začne nejdříve v příštím roce. Parkovací dům chtějí stavět také v Příbrami.
zpráva ČTK