Projekty

Ve Štruncových sadech v Plzni vzniklo za 72 miliónů korun centrum relaxace

Sportoviště, hřiště, nové stezky a velké parkové úpravy zahrnuje nové Relax centrum Štruncovy sady u historického centra Plzně. Rok trvající proměna území u soutoku řek Radbuzy a Mže nabízí veřejnosti areál pro každodenní rekreaci a odpočinek. 
 Projekt přišel na 72 miliónů korun bez DPH. ČTK to řekl Martin Klír z městského útvaru koordinace evropských projektů.
„Vybudovali jsme 1,2 kilometru cyklostezek a v prostoru je 1,7 hektaru nově založené nebo obnovené zeleně. Lákadlem pro lezce bude 18 metrů vysoká horolezecká stěna, jedna z nejvyšších v ČR. Na své si přijdou pěší, bruslaři a skateboardisté,“ dodal. Dále tam vznikly promenády, dětská hřiště, lezecká stěna, skateboardové centrum, cyklostezky, dráha pro in-line bruslaře, prvky pro cvičení, místa pro sezení, ale také venkovní galerie i plochy pro graffiti. Revitalizace sadů, tedy okolí městského fotbalového stadionu, je jednou z klíčových investic projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.
Součástí stavby je nová lávka pro pěší přes řeku Radbuzu, která téměř po 150 letech spojila centrum s areálem Prazdroje. Umožní, aby se lidé bezpečně dostali z pivovaru do města a obráceně a nebudou muset přecházet velmi frekventovanou magistrálu před pivovarem. Přišla na téměř deset miliónů korun. Částečně se změnila také Brána borců na stadion. V oplocené části, kterou využívají plážoví volejbalisté, lukostřelci a hokejbalisté, vzniklo pro sportovce dvoupodlažní zázemí.
„Převážně monofunkční území se změnilo v živý prostor. Věřím, že vzniklo další pozoruhodné místo pro setkávání lidí,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS). Podle Klíra je největší relaxační zóna v Plzni určena pro všechny věkové kategorie a je zdarma. Bude přístupná celoročně nonstop. Pouze lezecké a skateboardové centrum se bude zřejmě na noc uzavírat. Ze sadů zmizel nevzhledný betonový plot okolo stadionu. Jediné co zůstalo jen na papíře, je fontána, která měla vyrůst na dlážděném náměstíčku u soutoku řek. V plánu je tam ještě socha nebo plastika.
Stavbu podpořil 48 milióny korun evropský program ROP. „Takový prostor Plzeňané postrádali. Věřím, že sady v této podobě pozvednou celou oblast centra,“ řekl šéf ROP Jihozápad Ivo Grüner (ČSSD).
Areál navázal na sadový okruh kolem náměstí a Mlýnskou strouhu. Dosud byl určen výhradně vrcholovému sportu.
zpráva ČTK