Projekty

Ve Velharticích po třech desetiletích opravili hradní pivovar

Zachránit objekt středověkého hradního pivovaru se povedlo ve Velharticích na Klatovsku. Z původní ruiny historické stavby, která zchátrala počátkem 20. století a od jeho 50. let sloužila jako smetiště, je po třech desetiletích oprav zrekonstruovaná budova.
Hradní pivovar Velhartice, foto www.hradvelhartice.czHradu Velhartice poskytne prostory pro víceré využití, mj. pro galerii, restauraci, interaktivní expozici a další. Časem by se v jeho části mohlo znovu vařit i pivo. ČTK o tom řekl kastelán Petr Mejstřík.
„Byla to ruina, u níž se zvažovalo, zda ji vůbec zachraňovat. Opravdu reálně se uvažovalo, že se nechá svému osudu," uvedl.
Důvodem byly velké statické problémy, kdy vrstvení bloku skály pod pivovarem způsobovalo postupný sesun. Zajistit se musel nejen pivovar, ale i skála. „S vrty se začalo už někdy kolem roku 1980. Následovaly snahy o zastřešení objektu, zpevnily se proto obvodové zdi, objekt dostal krov a střechu," vysvětlil Mejstřík. Fáze základní záchrany pivovaru z 15. století trvala asi osm let.
Další obnova pokračovala svépomocí, hradní řemeslníci obnovovali patra, schodiště a dělali i další práce v interiérech. „Nebyly prostředky na to, abychom to mohli dělat dodavatelsky, firmami," dodal kastelán. V 90. letech se podařilo získat několikrát po sobě příspěvek od státu, vždy zhruba po miliónu korun.
Kompletně dokončit stavbu se povedlo až vloni. Veřejnosti začne sloužit letos. Budova, na jejíž záchranu bylo postupně vynaloženo několik desítek miliónů korun, poskytne multifunkční prostory, jedna část nabízí zázemí pro gastronomii, ve dvou patrech bude interaktivní expozice určená dětem. Spodní atraktivní prostor objektu poslouží jako galerie. Vyniknout by měla i architektura staré stavby se sklepením i velkou lodí bývalé sladovny.
Časem by se mohlo v pivovaru i vařit pivo. „Úplně se toho nezříkáme, ale dosud jsme měli co dělat, abychom objekt dotáhli do této podoby," dodal Mejstřík.
Podle Davida Růžičky z plzeňské pobočky památkového ústavu byla letos obnova velhartického hradního pivovaru nominována do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. Slavnostní otevření objektu se uskuteční 4. května.
zpráva ČTK
 
Informace o hradu Velhartice najdete na www.hradvelhartice.cz.