Projekty

Ve Žďáru n. S. bude opraveno hlavní náměstí, přibude nová kašna

Ve Žďáru nad Sázavou začne radnice koncem roku se zásadními úpravami centrálního náměstí Republiky. Změní jeho povrchy, zeleň i mobiliář. Novou dominantou se stane kašna s motivem pěti pramenů Sázavy.
 
Bronzové desky zapuštěné do dlažby budou připomínat mezníky v historii města. Celkové náklady se pohybují kolem 36 miliónů korun. Město na projekt sehnalo dotaci. ČTK to sdělila starostka Dagmar Zvěřinová, která je i senátorkou za ČSSD.
Vzhled náměstí poznamenala výstavba v letech socialismu, špatný je i jeho technický stav. O revitalizaci se na radnici mluvilo několik let. „Mě těší, že budeme moci konečně tento nejdůležitější centrální prostor města opravit a dát prostor k jeho dalšímu oživení,“ uvedla Zvěřinová.
Zeleň přibude i podél silnice první třídy vedoucí po straně náměstí, což by mělo přispět ke snížení hluku. Změny se budou týkat ploch pro auta i pro pěší; přibudou mimo jiné lavičky a dešťové vpusti.
Nová kašna bude mít podobu kamenné mísy, z níž bude z pěti trysek proudit voda. Nahradí nynější fontánu. Časová osa města složená z šesti bronzových desek bude umístěna mezi morovým sloupem a starou radnicí. Jedna z desek bude připomínat rok 1607, kdy byl Žďár povýšen na město.
Na náměstí má Žďár od středy slíbeno 22 miliónů Kč v Regionálním operačním programu. Teď vybere zhotovitele stavby, která má být dokončena nejpozději v dubnu 2015.
Dotaci 8,7 miliónu Kč na obnovu jižní části náměstí teď získala i Velká Bíteš. Evropské dotace už pomohly k lepšímu vzhledu náměstí i v jiných městech Vysočiny. Před dvěma lety ukončená revitalizace historického Havlíčkova náměstí v Havlíčkově Brodě stála 80 miliónů Kč. Zvelebená centra mají kupříkladu i města Golčův Jeníkov a Bystřice nad Pernštejnem.
zpráva ČTK
 
Autory architektonického návrhu rekonstrukce jsou doc. Ing. arch. T. Rusín a doc. Ing. arch. I. Wahla. Projekt opravy náměstí najdete zde.
 
zdroj www.zdarns.czzdroj www.zdarns.cz