Projekty

Vedení Brna představilo budoucí podobu nového velodromu

Pravděpodobnou podobu nového velodromu, který by měl do roku 2021 stát na jihu Brna, představili zástupci města. Informovali novináře také, že do konce roku má být hotova technická studie sportoviště, jehož výstavba bude stát asi 400 miliónů korun.

„Na základě technické studie už je možné vyhlásit soutěž na dodavatele. Zatím to podle jednání s vládou vypadá, že by 30 až 40 procent nákladů mohl zaplatit stát. S krajem jsme zatím o financování nejednali, ale doufáme, že se na výstavbě bude také podílet,“ uvedl brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Nový velodrom bude podle plánů plně zastřešený s dřevěnou dráhou o délce 250 metrů, která odpovídá parametrům světové cyklistické federace UCI pro pořádání mezinárodních soutěží. Bude mít kapacitu 2500 diváků, přičemž 2000 míst bude pevných a 500 mobilních. Podobné sportoviště zatím dráhovým a sálovým cyklistům v Brně chybělo. Současný velodrom u brněnského výstaviště má 400 metrů dlouhou betonovou dráhu a je zastřešený jen částečně. Při nevhodném počasí jej tedy cyklisté nemohou využívat.

„Nejčastěji jezdíme trénovat do Vídně, z každého tréninku se ale kvůli náročné logistice stává celodenní záležitost. S novým zázemím bychom mohli také pořádat velké akce, například světový pohár,“ uvedl dráhový cyklista a vicemistr světa Tomáš Bábek.

V zastřešené hale má být ve středové části oválu prostor i pro další sporty – například pro gymnastiku nebo sálové míčové sporty.

„Velodrom bude mít dvě podlaží. Ve spodním bude zázemí pro cyklisty, úschovna pro kola nebo dvě hřiště na kolovou. V horním bude například ubytovna pro 40 cyklistů, restaurace, ústav sportovní medicíny a prostor, kde bude možné simulovat vysokohorské prostředí. Bude to komplexní centrum pro vrcholové sportovce,“ uvedl radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Podle propočtů, které si vedení města nechalo připravit, by si měl velodrom vydělat na vlastní provoz tak, že by jej město po dokončení už nemuselo dotovat. Podobné zařízení totiž podle radnice chybí i na nedalekém Slovensku.

zpráva ČTK