Projekty

Velké Pavlovice mají novou vinařskou uličku

Vinařské město Velké Pavlovice na Břeclavsku má moderní vinařskou uličku. Má do města přilákat turisty. Celkem 15 nově vystavěných domů má archivní sklepy. Kupují je milovníci vína. Mezi kupci ale nikdo z místních není, řekl ČTK starosta Pavel Procházka (ODS).
Vinařskou uličku Pod Starou horou tvoří moderní stavby, které pro řadu místních působí provokativně. Podle Procházky ale většina lidí stavbu vítá. „Pro nás je to historický okamžik. Chtěli jsme mít vinařskou uličku, která bude trochu atypická, provokativní. To vše se splnilo, místo se stalo středem zájmu návštěvníků a turistů,“ uvedl Procházka.
Ulička stojí na úpatí nejznámější vinařské trati Stará hora. Její stavba vyšla soukromou firmu na více než 70 miliónů korun. „Sklepy tu mají většinou lidé, kteří se o vinařství zajímají a mají vztah k Pavlovicím,“ uvedl Procházka. Podle něj nikdo z nových majitelů sklepů sám víno nevyrábí. Konkurence tak místním firmám nehrozí. „Od našich vinařů budou spíše víno nakupovat,“ uvedl Procházka.
Velké Pavlovice patří k známým vinařským místům na Břeclavsku. Většina místních má svůj vinohrad. Ve městě sídlí i velké firmy jako Vinium. Vinařstvím se živí asi 30 rodin, desítky dalších vyrábí víno pro vlastní potřebu.
Podle starosty je možné, že v budoucnu ve městě vzniknou další vinařské uličky. „Máme vytipované asi tři lokality, které jsou stranou od města,“ uvedl Procházka. Klasická vinařská ulička zatím ve městě chyběla, 95 procent vinných sklípků je ve Velkých Pavlovicích pod rodinnými domy.
zpráva ČTK