Projekty

Veřejnost si bude moci prohlédnout v předstihu ostravský Velký svět techniky

V ostravské Dolní oblasti Vítkovice se letos na podzim otevře Velký svět techniky, který bude hravou a zábavnou formou představovat vědu a techniku. Veřejnost však bude mít možnost si neobvyklou trojúhelníkovou stavbu navrženou architektem Josefem Pleskotem prohlédnout už o několik měsíců dříve.
Velký svět technikyPoprvé si lidé centrum jako holou a zatím expozicemi nevybavenou stavbu budou moci projít už v březnu. Otevře se 14. března, tedy symbolicky v den 135. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších vědců Alberta Einsteina. Tomu bude až do 20. března zasvěcena také část doprovodného programu, budou připraveny přednášky o jeho životě a díle. Zároveň se celý týden budou konat komentované prohlídky objektu vedené přímo architektem Pleskotem nebo jeho spolupracovníky.
Objekt přitahuje pozornost především díky své prosklené fasádě, v níž se zrcadlí industriální okolí. „Budova má originální zapamatovatelnou formu, která je definována pomocí dvou hlavních materiálů, jimiž jsou zrcadlová skla a klasické ostře pálené cihly. Člověku z ulice není dost jasné, jak je stavba vlastně velká. Teprve když vstoupí dovnitř, pochopí, že je vlastně obrovská,“ podotkl Pleskot.
Podle ředitele Světa techniky Jakuba Švrčka budou mít návštěvníci možnost si detailně prohlédnout i budoucí výstavní prostory, přednáškové sály, laboratoře, dílny nebo 3D kino. „To už se nikdy nebude opakovat, protože poté prostory zaplní vybavení jednotlivých místností a především exponáty. Lidé se dokonce dostanou do míst, kam se pak už jako návštěvníci běžně nepodívají,“ řekl Švrček. Další možnost navštívit centrum by lidé měli mít v létě, oficiální otevření se chystá až na září.
Velký svět techniky se bude skládat ze čtyř světů s trvalými expozicemi. Půjde o Dětský svět, Svět vědy a objevů, Svět přírody a Svět civilizace. Jeho součástí bude i kinosál pro 200 diváků a také „show and demo“ prostor. Jde o přednáškový sál s hledištěm a pódiem, kde může být výuka s interaktivními pokusy a hrami. Vejde se tam 80 až 100 lidí. Objekt má pět pater. Návštěvníkům budou zpřístupněné tři z nich. V ostatních bude administrativní a technologické zázemí. Centrum za 680 miliónů korun vzniká v Ostravě od roku 2012.

zpráva ČTK