Projekty

Vila Tugendhat se veřejnosti otevře 6. března

Po dvouleté památkové obnově a restauraci se 6. března otevře veřejnosti brněnská vila Tugendhat.

Dosavadní funkce vily Tugendhat – instalovaná památka moderní architektury – bude doplněna novým návštěvnickým servisem: prodejnou odborné literatury, badatelnou studijního a dokumentačního centra vily. Pro návštěvníky jsou připraveny dvě prohlídkové trasy:
● I. okruh STANDARD zahrnuje obytné prostory vily – 3. nadzemní podlaží (tzv. ložnicové patro – horní terasa, vstupní hala, rodičovská a dětská sekce) a 2. nadzemní podlaží (hlavní obytný prostor, přípravna, kuchyň, zahrada),
● II. okruh TECHNICKÝ zahrnuje kromě obytných prostor stějně jao ku prvního okruhu i technické zázemí vily – strojovnu vzduchotechniky, kotelnu, strojovnu pro elektrické spouštění oken, prádelnu,
fotokomoru, trezor na kožichy.  
 
Vstupné je 300, resp. 350 Kč, vstupenky je třeba rezervovat zde.
 
Důsledná restaurátorská rehabilitace měla za cíl zachování a konzervaci originální stavební substance a dispozice, včetně konstrukčních detailů, materiálové škály a funkčních systémů. Proces obnovy zahrnoval nejen opravu budovy, ale i veškerých interiérů a zahrady.
Vilu postavil v letech 1928–30 architekt Ludwig Mies van der Rohe pro Fritze a Gretu Tugendhatovy. Ti žili v domě do roku 1938, kdy před hrozbou vypuknutí války odjeli do Švýcarska.
Vila je jako památka světové moderní architektury zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Na svoudobu unikátní bylo především uspořádání hlavního obytného prostoru, ocelová nosná konstrukce a výjimečné technické zázemí.
Vila Tugendhat se nachází na adrese Černopolní 45, Brno. Informace o vile najdete na www.tugendhat.eu.
mi
 
VIla Tugendhat, foto David Židlický, www.tugendhat.euVIla Tugendhat, foto David Židlický, www.tugendhat.eu