Projekty

Vodohospodáři zvýšili bezpečnost na soutoku Moravy a Dyje

Na soutoku řek Moravy a Dyje na Břeclavsku skončily v uplynulých dnech rozsáhlé stavební práce na zlepšení protipovodňové ochrany této oblasti, které stály 65 miliónů korun. 
Vodohospodáři nechali zmodernizovat tamní čerpací stanici, upravili a zpevnili 16 kilometrů břehů, z řeky Moravy odtěžili nánosy a v Polesí Soutok vytvořili takzvané hrůdy, což jsou vyvýšená místa, na nichž najde zvěř při záplavách útočiště. ČTK to řekl ředitel podniku Povodí Moravy Radim Světlík.
Soutok je největší polesí v České republice a jeho součástí je i člověkem nedotčená lužní krajina přezdívaná Moravská Amazonie. Při vyšších průtocích v Moravě a Dyji postihují tuto lokalitu pravidelně záplavy, při nichž se voda rozlévá do lesů.
Úpravy se týkaly nejen moravské části povodí, ale také sousední dolnorakouské. Financovala je Evropská unie, ČR a vláda spolkové země Dolní Rakousy. Projekt je téměř hotový. Zbývá jeho poslední část, a to vytvoření studie na rozšíření kapacity suchého poldru Soutok. Jde o hráz, která by zachycovala vodu v době zvýšených průtoků.
Technicky náročná byla rekonstrukce čerpací stanice Soutok, která má tři nová stavidla. Zařízení umožní rychlejší vypuštění suchého poldru. Hráze u řeky Dyje nechali vodohospodáři zpevnit štěrkem. Z řeky Moravy byly na třech kilometrech pod lanžhotským mostem odtěženy nánosy. S lesníky vytvořili vodohospodáři dvě hrůdy – vyvýšená místa pro zvěř.

zpráva ČTK