Projekty

Výstavba olomoucké Pevnosti poznání začne počátkem dubna

Počátkem dubna začne přestavba bývalého dělostřeleckého skladu v Korunní pevnůstce v Olomouci na moderní Pevnost poznání, která bude návštěvníkům zábavnou a hravou formou přibližovat přírodní vědy a výzkum. Odborníci především z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého se již pustili do přípravy výukových programů.
Zkušební provoz návštěvnického centra za zhruba 150 miliónů korun má být spuštěn v létě 2014, sdělila ČTK manažerka projektu Blanka Krausová.
„Ukončili jsme výběrové řízení na dodavatele přestavby, ustavili jsme projektový tým a sehnali odborníky, kteří už během stavby sestrojí exponáty a modely. Zahájili jsme práce na menu výukových obrazovek, webu i designu,“ popsala některé činnosti Krausová.
Na vzniku Pevnosti poznání pracuje tým zhruba 50 lidí z přírodovědecké i dalších fakult olomoucké univerzity. Jednotlivé expozice budou po vzoru interaktivních muzeí v zahraničí přibližovat návštěvníkům taje fyziky, matematiky, chemie, biologie či geografie s přesahem do společenských věd. Vedle nich budou součástí centra také laboratoře, ateliéry i studia, v nichž odborníci z univerzity a spolupracujících organizací návštěvníky seznámí s nejrůznějšími experimenty a vědeckými postupy.
Pevnost poznání se má stát cílem pravidelných návštěv žáků základních i středních škol, rodičů s dětmi i centrem zájmové činnosti pro široké okolí. Součástí expozic bude také muzejní část zaměřená na olomouckou vojenskou historii. Ročně se počítá s návštěvností až 100 000 lidí. Projekt je hrazen z evropských peněz.
zpráva ČTK