Projekty

Z Chebu do Varů lze jezdit po R6, Sokolovu se ulehčí

U Sokolova je nově průjezdná část nového mostu přes řeku Ohři na trase budované rychlostní silnice R6 mezi Prahou a Chebem. V Sokolově se tak výrazně zlepší složitá dopravní situace, kterou způsobila objížďka kvůli stavbě mostu.
Provoz přes most a po nově otevřeném úseku mezi Loučkami a Tisovou však bude prozatím možný pouze ve směru od Chebu na Karlovy Vary. ČTK to oznámil ředitel krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Pavel Rödl.
V opačném směru nadále platí objízdná trasa kolem Královského Poříčí a přes Sokolov. Dopravní zátěž ve městě ale výrazně klesne. V obou směrech bude nová komunikace otevřena patrně v létě, kdy by měla objížďka vedoucí přes Sokolov definitivně skončit.
Otevření poloviny nové trasy bylo naplánované záměrně na neděli, kdy je na silnici nejmenší provoz. Ze dne na den bylo nezbytné změnit veškeré dopravní značení a dokončit nájezdy na silnici. Řidiči se tak poprvé projeli po jedné části nového silničního mostu klenoucího se 50 metrů nad údolím Ohře. K dispozici mají jeden jízdní pruh, na zbylé části se nadále staví. Na mostu přes Ohři i na další třech následujících mostech bude zatím výrazně omezena rychlost.
V opačném směru bude druhý pruh na mostě otevřen v červenci. Druhá polovina mostu s dalšími dvěma jízdními pruhy bude definitivně dokončena do prosince. Podle původních záměrů měl být most otevřen už na jaře v obou směrech. Posun termínu zavinilo počasí a některé komplikace se stavbou dalších mostů, zejména s přemostěním železnice.
Úsek mezi Loučkami u Nového Sedla vedoucí do Sokolova, na jehož trase leží most přes Ohři, je dlouhý zhruba 7,5 kilometru a jeho stavba bude stát bezmála 2,5 miliardy korun. Úsek Sokolov–Tisová je dlouhý asi 5,4 kilometru a bude stát rovněž necelé 2,5 miliardy Kč. Po dokončení těchto úseků bude rychlostní silnice R6 mezi Karlovými Vary a Chebem hotová. Pokračování výstavby ve směru na Prahu je zatím v nedohlednu. Směrem z Karlových Varů na Prahu byly stavby dalších úseků pozastaveny.
Otevření mostu je podle hejtmana Josefa Novotného (ČSSD) velmi dobrá zpráva především pro dopravně velmi přetížený Sokolov. Že ale stavba nemá pokračovat dále směrem na Prahu, hejtman kritizuje. Zatímco Karlovarský kraj prosazuje stavbu rychlostní silnice R6 jako čtyřproudé komunikace, ministerstvo dopravy chce pouze stavbu obchvatů obcí na trase.
zpráva ČTK