Projekty

Z Trojhalí v Ostavě by měl být multifunkční prostor

Historické budovy na území bývalé koksovny Karolina v Ostravě by měly mít po své rekonstrukci multifunkční charakter. V památkově chráněných objektech se tak budou moci konat nejen sportovní akce, ale například i výstavy nebo třeba trhy.
Novinářům to řekl architekt Josef Pleskot při představení své vize projektu Trojhalí, jak jsou budovy nově nazývány.
Projekt počítá s tím, že z někdejší ústředny (takzvaného dvojhalí), jejíž rozloha je přibližně stejná jako centrální Masarykovo náměstí, vznikne jakési zastřešené náměstí. V jeho podzemí bude veškeré potřebné zázemí pro konání různých akcí. Hala by primárně neměla být vytápěná, ale za určitých podmínek by bylo možné v ní teplotu zvýšit. Vytápěný by naopak měl být objekt někdejší elektrocentrály (takzvané jednohalí).
Podle Pleskotova návrhu by v budoucnu měla vést přes území tramvajová trať, která by ho lépe spojila s nedalekou oblastí Dolních Vítkovic, kterou rovněž čeká zásadní revitalizace.
Podzemí hal by se navíc mohlo propojit s obchodním centrem, které na území buduje developerská společnost Multi Development. Ta v minulosti vyhrála soutěž na proměnu celého území, kde vznikne nová městská čtvrť, která by měla být definitivně dobudována v roce 2018.
Město Ostrava je nyní vlastníkem obou objektů. Budova ústředny byla dříve v majetku developerské společnosti, město ji však od developera za symbolickou cenu 10 000 korun odkoupilo. S renovací se počítá v letech 2011 až 2012. Očekávané odhadované náklady jsou kolem 300 miliónů korun a z velké části bude financována z evropských dotací.
zpráva ČTK