Projekty

Za týden skončí lhůta pro připomínky veřejnosti ke studii pražských Bubnů

Už jen do 15. října mohou lidé posílat připomínky k návrhu studie budoucí podoby brownfieldu v pražských Bubnech. Podle té má na nyní zanedbaném území o rozloze 110 hektarů vzniknout bydlení pro 25 000 lidí, až 30 000 pracovních míst, několik náměstí, velký park, budova filharmonie u metra Vltavská a železniční zastávky plánované rychlodráhy na Kladno s odbočkou na letiště. Na veřejné prezentaci studie to uvedl Michal Bartošek z Institutu plánování a rozvoje (IPR), který má přípravu studie na starosti.

Návrh územní studie Holešovice Bubny-Zátory je vystaven k nahlédnutí na internetové adrese www.praha.eu v sekci o městě → budoucnost města → odbor územního rozvoje → územní studie ZDE. Připravte se ale na to, že najdete zazipovaný soubor velikosti téměř 264 Mb…

Připomínky se podávají písemnou formou s náležitostmi dle odst. 2, § 37 správního řádu (v případě fyzické osoby: jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu či adresa pro doručování; v případě osoby právnické: název nebo obchodní firma, identifikační číslo osob nebo obdobný údaj, sídlo či jiná adresa pro doručování) do podatelny Magistrátu hl. m. Prahy nebo zasílají na adresu:
Magistrát hlavního města Prahy
odbor územního rozvoje
Jungmannova 29
111 21 Praha 1

Přijímají se též v elektronické podobě, podepsané uznávaným elektronickým podpisem na adrese elektronické podatelny Magistrátu hl. m. Prahy posta@praha.eu, případně je lze zaslat prostřednictvím datové schránky MHMP: 48ia97h.

Studie má sloužit jako podklad pro změnu územního plánu, která je nutná pro sejmutí stavební uzávěry. Ta nyní znemožňuje na celém brownfieldu stavět. Návrh zástavby obsažený ve studii by se poté měl promítnout také do připravovaného nového územního plánu, který by měl začít platit od roku 2023. Územní studie sice není závazná, ale v budoucnu by na ni měla navazovat i závazná dokumentace, kterou by se město i všichni investoři museli řídit. Výstavba v oblasti je podle autorů studie dlouhodobou výzvou na zhruba 20 let.

Podle návrhu by nová čtvrť měla propojit dolní Holešovice a Letnou. Její severojižní osu by podél železnice měl tvořit rozlehlý park, který doplní několik náměstí. Jedno by mělo být u holešovického nádraží, druhé u zrekonstruované budovy staré elektrárny, třetí u plánovaného muzea holocaustu, čtvrté u nové zastávky rychlodráhy na letiště a páté na Vltavské u plánovaného koncertního sálu. Studie se zabývá také dopravním řešením. „Dopravní koncepce pro nás byla opravdu oříškem,“ uvedl Bartošek z IPR. Po konzultaci s odborníky se podle něj nakonec autoři rozhodli ponechat auta z magistrály v obou směrech v Argentinské ulici, jak je tomu teď. Původně se zvažovalo rozdělení směrů z a do centra do různých ulic, ale podle Bartoška by to jen zvýšilo dopady dopravy na další území. Argentinská bude 36 metrů široká a doplní ji stromořadí a další úpravy. Podle architekta má jít o „sice dopravně zatíženou, ale kultivovanou městskou ulici.“

V nové čtvrti mají vzniknout cyklotrasy a na celém jejím území má platit omezení rychlosti pro automobily na 30 kilometrů v hodině. Napojení na MHD by mělo zajistit prodloužení tramvajové trati z Dělnické. Obytné domy budou zejména u parku ve středu území, okolo Argentinské ulice budou převážně administrativní stavby. U stanice metra C Nádraží Holešovice jsou naplánovány výškové budovy. Počet obyvatel 25 000 podle Bartoška odpovídá hustotě obyvatel 250 osob na hektar, jaká je třeba na Vinohradech. „Víme, že takové město funguje. Dělat málo husté město se nevyplácí,“ řekl.

zpráva ČTK, wd