Projekty

Začala rekonstrukce trati Č. Budějovice–Volary za 1,3 miliardy Kč

V úseku Horní Planá – Černý Kříž začala modernizace šumavské železniční tratě spojující Volary s Českými Budějovicemi. Bude vyměněno elektronické zabezpečení trati, opraveny čtyři ocelové mosty a v zastávkách vzniknou nová nástupiště. 
 
Celkové náklady na obnovu 104 let staré lokálky přijdou na 1,3 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský.
„Vítězným zhotovitelem stavby Revitalizace trati České Budějovice–Volary je AŽD Praha, s. r. o., cena zakázky je 1,278 miliardy korun, lhůta pro dokončení realizace pak 26 měsíců, tedy do května 2016," upřesnil mluvčí.
Poslední velké investice do této trati se uskutečnily v 60. letech, kdy byla část trati přeložena kvůli stavbě lipenské přehrady. V osmdesátých letech do ní investovalo železniční vojsko a od té doby se na ní uskutečnily pouze udržovací práce.
„Po rekonstrukci by se měla výrazně zvýšit rychlost projíždějících vlaků z dnešních 30 až 50 kilometrů v hodině na 75 kilometrů za hodinu. Do konce roku 2015 by měly být hotové hrubé práce, celá stavba včetně dokončovacích prací pak do zhruba poloviny roku 2016,“ uvedl mluvčí. Všechny zastávky na trati by měly mít nová ostrovní nástupiště, jaká jsou v už zrekonstruovaných zastávkách v Horní Plané a Nové Peci. Počítá se rovněž s osazením zabezpečovacího zařízení na silničních přejezdech. Téměř polovina ze 113 přejezdů bude vybavena světelnou signalizací, dalších 13 přejezdů bude nově vybaveno závorami.
Pro cestující začala výluka v úseku Horní Planá – Černý Kříž v sobotu, potrvá do 27. června. Náhradní autobusy jedou o něco dříve než vlaky.
zpráva ČTK