Projekty

Zajištění systému na kontrolu nestabilní D8 provede Pragoprojekt

Zabezpečení problematické části severočeské dálnice D8 u Lovosic zajistí společnost Pragoprojekt. Bude mít na starosti posouzení současného stavu dálnice a navrhne řešení pro zajištění stability cesty. V soutěži uspěla s nabídkou 284 miliónů korun. Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. Provoz na úseku dálnice mezi Lovosicemi a Řehlovicemi byl v minulosti kvůli nestabilnímu svahu omezen, v roce 2013 se na rozestavěnou dálnici sesunula půda.

Hlavním cílem zakázky je podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zvýšení bezpečnosti na dálnici. K jejímu zajištění je po zjištěných problémech s nestabilním podložím potřeba odborný geologický a technický systém na nepřetržitý monitoring stavu dálnice a okolí. Právě jeho posouzení a zdokonalení nyní bude mít na starosti Pragoprojekt. Systém by měl podle zakázky posuzovat všechny geologické, hydrogeologické a další vlivy na konstrukci dálnice. ŘSD si od toho slibuje to, že bude mít k dispozici veškerá data, které bude navíc dostávat pravidelně. Následně je bude využívat při řízení provozu v úseku. Výsledná cena zakázky je zhruba o devět miliónů korun nižší, než původně ŘSD předpokládalo.

D8 se s nestabilitou podloží potýkala dlouhodobě. V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřicku. Sesuv zavalil tehdy rozestavěný úsek D8 asi v délce 200 metrů a poškodil i nedalekou železniční trať. ŘSD následně nestabilní okolí zpevňovalo piloty a vysokotlakou injektáží betonu. Okolí nyní monitoruje asi stovka čidel a sondy.

zpráva ČTK