Projekty

Zámek a park ve Slatiňanech čekají rozsáhlé úpravy za 113 miliónů

Národní památkový ústav (NPÚ) představil chystané rozsáhlé úpravy zámku a zámeckého parku ve Slatiňanech. Na projekt Slatiňany – šlechtická škola v přírodě za téměř 113 miliónů korun získal evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Autorem projektové dokumentace je architektonický ateliér Masák & Partner, který vyhrál výběrové řízení.

„Na první pohled bude asi největší změnou barva objektu. Momentálně má bílou barvu, kterou nikdy v historii neměl, až od konce 80. let minulého století,“ uvedl kastelán Jaroslav Bušta.

Památkáři plánují kromě oprav fasád, oken a dveří také zrestaurování zámecké brány. Ve své původní podobě bude obnovena venkovní lodžie při západním křídle, která byla zbourána v 50. letech minulého století, místnosti v přízemí východního křídla se promění například na návštěvnické centrum.

Snímek zámku z roku 1905. Vikýře na jižním průčelí byly odstraněny ve 40. letech 20. století. Šambrány kolem oken byly odsekány v 80. letech.Původní záhony a keře – postupně likvidovány od roku 1945

Brána u lesovny (odcizena neznámo kdy)

Balkon s lodžií při západním křídle byly odstraněny v 50. letech 20. století

Projekt počítá s rozsáhlou obnovou zámeckého parku. Rekonstrukci podstoupí cesty, ohradní zdi, ploty a brány a opěrné zdi pod zámkem i parkem. Rozšíří se druhová skladba dřevin, vzniknou nové keřové skupiny a květinové záhony, opraveno bude jezírko. V budoucnu bude část parku oplocena a bude se tam vybírat vstupné.

Obnovy se dočká i takzvané dětské hospodářství, kde se šlechtické děti učily starat o domácí zvířata a zahradničit. Podobné vzdělávací zařízení se nikde jinde v Česku nezachovalo. Do zahrady se rovněž vrátí voliéra s pávy, kuželník, kaplička, altán a dětské hřiště.

Součástí projektu je i vznik nového kulturního a badatelského centra. On-line bude zpřístupněna jedinečná sbírka skleněných fotografických negativů koní.

Zámek Slatiňany u Chrudimi byl postaven na místě gotické tvrze ze 14. století a v několika staletích prošel rukama tří desítek majitelů. Až poslední z nich, knížecí rodina Auerspergů, zámku vtiskla jeho současnou podobu. Rodinné sídlo s nejmodernějším technickým vybavením včetně kuchyně, ústředního topení a výtahu na jídlo užívali majitelé do roku 1945, kdy byl zámek zestátněn na základě Benešových dekretů. Po válce byla jeho budova využita jako hipologické muzeum věnované koním. Od roku 2011, kdy vznikla nová prohlídková trasa, je prezentován také jako aristokratické sídlo.

zpráva ČTK
foto archiv státního zámku Slatiňany