Projekty

Zbylý úsek D8 se začne stavět v pondělí

Stavba posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří začne oficiálně v pondělí 7. května. ČTK to dnes řekla mluvčí Ředitelství silnic (ŘSD) a dálnic Nina Ledvinová. U Řehlovic se už od 23. dubna kope, podle ŘSD jde ale jen o geologický průzkum. Zbývajících 12,7 kilometru by mělo být hotových na přelomu let 2014 a 2015 a stát bude okolo 12 miliard korun.

Úsek přes České středohoří je poslední, který zbývá na dálnici z Prahy do Podkrušnohoří a do severního Německa postavit. Část trasy se začala stavět už v roce 2007, zhruba její polovinu ale blokovaly skoro pět let spory úředníků a ekologických aktivistů. Podařilo se je vyřešit až letos. „Předpokládaný termín zahájení prací je 7. května,“ řekla ČTK Ledvinová.
U Řehlovic už několik bagrů do země intenzivně kope. Podle ŘSD jde jen o geologický průzkum podloží, odvoz zeminy by ale mohl celou stavbu mimoúrovňové křižovatky urychlit.
Příští týden by se měla pohnout i situace okolo skoro čtyřkilometrového úseku od Lovosic k obci Bílinka, který je sice od loňského prosince hotový, jenže kvůli chybné dokumentaci mostu Vchynice se zatím nemohl otevřít. ŘSD už na něj má nové stavební povolení a zažádalo i o předčasné užívání. Příští týden chce stanovit termín otevření, který by podle lhůt mohl následovat o další týden později.
zpráva ČTK