Projekty

ZČU v Plzni dokončuje moderní knihovnu, ušetřila polovinu peněz

Na téměř polovinu se díky konkurenci sníží cena stavby nového křídla knihovny Západočeské univerzity (ZČU) v kampusu na Borech. Třípodlažní budova přijde na 58 miliónů korun, dalších přibližně 22 miliónů si vyžádá vybavení, software a nové knihy.
Od října začnou studenti využívat pět skupinových a devět individuálních studoven, kde nebudou rušeni ostatními čtenáři. Navíc získají odpočinkovou zónu a kavárnu, řekla ČTK tajemnice knihovny Radka Tichá. „Půjde o novou knihovnu evropské úrovně. Podobnou má Jihočeská univerzita,“ uvedla.
ZČU už má hotovou hrubou stavbu. Příští týden zahájí stavebníci propojení staré a nové budovy a provoz současné knihovny bude na dva týdny přerušen. Plocha volného výběru publikací se rozšíří na dvojnásobek. „Pro práci v týmu si mohou studenti zapůjčit dataprojektory a notebooky pro prezentace výsledků,“ uvedla Tichá. Skupinové studovny budou mít kapacitu deset a osm míst. Student si ráno vezme klíček, nanosí si tam veškerou potřebnou literaturu a na oběd si studovnu zavře, dodala. V suterénu nové budovy bude velký archiv s pojízdnými regály a zázemím včetně malé badatelny. V přízemní vzniknou tři studovny, relaxační hala, kavárna a recepce; v prvním podlaží rozšířený volný výběr i studijní místa a studovny.
Původně bylo na stavbu plánováno 107 miliónů korun. Do výběrového řízení se přihlásilo deset firem. Stavba je financována z evropského operačního programu Věda a výzkum pro inovace.
zpráva ČTK