Projekty

Železniční most v Děčíně nahradí nový, cena je kolem 80 miliónů

Železniční most přes Labe v Děčíně během příštího roku prakticky zmizí a nahradí ho úplně nová konstrukce. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař. Nová konstrukce nahradí železný most, který v roce 1976 stavaři zamýšleli použít jen jako provizorium.
Náklady činí bez DPH asi 80 miliónů korun a část z nich mají pokrýt i evropské fondy.
Děčínský železniční most spojuje dvě děčínská nádraží, hlavní a východní. Pochází z roku 1867, kdy byly na obou březích řeky ještě samostatná města Děčín a Podmokly. Na 358 metrech překlenuje Labe i ústí řeky Ploučnice. Nad okolními záplavovými loukami jsou původní kamenné oblouky, nad vodou jsou ocelové konstrukce. Ta nejdelší přes Labe měří na délku 152 metrů a měnila se v historii už dvakrát. Poprvé v roce 1895, podruhé v roce 1976.
Druhá výměna měla být jen provizorní, ocelová konstrukce je ale na svém místě už 36 let. „Jedná se o vojenskou konstrukci konstruovanou pro dočasnou obnovu. Stávající mostní provizorium je na konci své životnosti a jeho výměna je tedy nutná,“ řekl ČTK Tesař. Příští rok v létě by měla zmizet. Zakázku za necelých 80 miliónů korun bez DPH získala firma Metrostav.
Starý most zmizí zřejmě v srpnu a nový bude otevřen v říjnu. „Výluka trati je uvažována od 19. srpna do 7. října, tedy 50 dní nepřetržitě,“ uvedl Tesař. Osobní vlaky a rychlíky zřejmě nahradí autobusy, pro nákladní dopravu zůstane k využití další most z východního nádraží do Prostředního Žlebu, i když si to zřejmě vyžádá provozní komplikace. Podle Tesaře jsou stavební práce naplánované od začátku jara do konce listopadu, některé přípravné práce na pilířích možná začnou ještě letos.
Nový most by měl být podobný tomu, který už v roce 2005 postavili nad ústím Ploučnice. Bude na pohled robustnější, ale opět s takzvanou dolní mostovkou. To v praxi znamená, že vlaky budou v konstrukci mostu schované. „Varianta s horní mostovkou vůbec nepřicházela v úvahu. Hlavním důvodem je výška hladiny stoleté vody, která je asi 1,1 metru pod konstrukcí mostu,“ dodal Tesař.
zpráva ČTK