Průmysl a obchod

Adamov připravuje obnovu zanedbaného centrálního náměstí

Město Adamov na Blanensku připravuje rekonstrukci centrálního náměstí Práce. V různých anketách získal Adamov nálepku nejošklivějšího města jižní Moravy, projekt by se měl pokusit to změnit. Začne se přeměnou jednoho z parkovišť o 5000 metrech čtverečních na malý park, řekl ČTK adamovský starosta Roman Pilát.
Náměstí Práce tvoří dvě velká parkoviště, která byla za komunismu denně plná aut zaměstnanců dnes již zkrachovalého průmyslového podniku Adamovské strojírny. Centrum podle veřejnosti hyzdí i trafostanice, na náměstí je také nevyužitá plocha po památníku, na němž kdysi stála socha Rudoarmějce. Schází na něm jakákoli zeleň. Náměstí je většinou liduprázdné.
Adamov si pronajme od vlastníka trafostanice, jímž je firma Energo Adamov, na deset let parkoviště u tohoto zařízení. Ročně zaplatí 20 000 korun. Za dva miliony korun by se v nadcházejících dvou letech mělo parkoviště změnit v parčík s lavičkami. Počítá se i s obnovou chodníků a opravou cesty protínající náměstí.
Druhé parkoviště by měla zvelebit firma Eden, která za ním vlastní haly, v nichž se montují regály do nákupních center. I tam se počítá s úpravou odstavné plochy zpevněné panely a s výsadbou zeleně. Radnice o tom s představiteli Edenu jedná.
Adamov má asi 5500 obyvatel. Město leží v sevřeném údolí u řeky Svitavy. Na jeho nábřeží se rozkládají výrobní haly někdejšího podniku Adamovské strojírny, které kdysi ve výrobě tiskařských stojů a benzinových čerpadel zaměstnávaly přes 5000 lidí. Areál je využit ze dvou třetin, některé haly již jejich noví majitelé v uplynulých letech zrekonstruovali.
zpráva ČTK
Adamov, náměstí Práce (zdroj foto www.krtinec.info)