Průmysl a obchod

Aliance Šance pro budovy k přípravě nových operačních programů v oblasti úspor energie

Vláda dnes měla na programu tři dokumenty (viz níže), které souvisí s přípravou využití fondů EU v novém programovém období 2021–2027. Aliance Šance pro budovy vítá vysokou důležitost, kterou vláda věnuje úsporám energie i adaptačním opatřením v návrhu nových operačních programů. Zároveň upozorňuje, že tento půlrok bude klíčový pro nastavení způsobu podpory kvalitních renovací budov pro příští dekádu.

Zmínenými dokumenty jsou:
Národní koncepce realizace politiky soudržnosti v ČR po roce 2020
Jde o základní dokument, který určuje priority Česka pro další dekádu, mj. velmi pozitivně hodnotí snižování energetické náročnosti: „Nadprůměrně je hodnocen cíl Zvýšení energetické účinnosti a úspory energie, který vykazuje nadprůměrné hodnoty ve většině kritérií, zejména v kritériu důležitosti a strategiích, v obou zároveň nejvýše v oblasti energetiky, což je dáno významem pro plnění klimaticko-energetických cílů EU i cílů v rámci udržitelného rozvoje. Cíl je maximálně v souladu s megatrendy, má nadprůměrnou územní dimenzi a silnou vazbu na průřezová témata i Country report.“
Informace o stavu přípravy Dohody o partnerství a operačních programů pro programové období 2021–2027
Jde o dokument se samotným návrhem koncepce nových operačních programů.
Koncepce přípravy monitorovacího systému fondů EU pro programové období 2021–2027
Tento dokument probírá možnost, jak lze vylepšit stávající, nechvalně proslulý, monitorovací systém MS2014+.

Pro podnikatele program na MPO, pro veřejné budovy na MŽP
Prozatímní dohoda vládních resortů uvádí, že úspory energie v podnikatelském sektoru, ať už ve výrobních procesech nebo v budovách, se budou podporovat na MPO v novém Operačním programu Konkurenceschopnost. Úspory energie ve veřejných budovách se budou podporovat z Operačního programu Životní prostředí.
Mimo právě projednávané dokumenty stojí další dva návrhy. Dosavadní podpora úspory energie v bytových domech z Integrovaného regionálního operačního programu, bude přesunuta do programu Nová Zelená úsporám, který má jednodušší administraci. Zde zůstane také podpora zaměřená na rodinné domy. Úspory energie v budovách vládních a centrálních orgánů státní správy by měly být podpořeny z Modernizačního fondu.
„Šance pro budovy s tímto rozdělením souhlasí. Pro podnikatele by měla být na úspory energie určena částka 15 až 20 miliard korun, to je ale podle naší analýzy efektivně využitelná absorpční kapacita. Stejná částka by pak měla být alokována pro města a obce na kvalitní renovace jejich budov. Důležité je ve všech oblastech zahrnout také adaptační opatření na změny klimatu
a opatření pro zlepšení kvality vnitřního prostředí,“
hodnotí vládní přípravu Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy.

Nově podpora pro zelené střechy a šedou vodu
Mezi opatření, která by měla doplnit energetické úspory, patří především zajištění stálého přívodu čerstvého vzduchu systémem řízeného větrání, vnější stínění pro zamezení letního přehřívání a moderní osvětlení řízené podle denního světla a přítomnosti osob. V podmínkách by se také mělo objevit zajištění prostorové akustické pohody, zavedení systémů hospodaření s dešťovou a šedou vodou nebo instalace zelených střech a fasád.
„V příští dekádě bychom měli plně využít příležitosti a pustit se naplno do kvalitní renovace budov. Ta nepřináší jen úsporu energie, ale také zdravé vnitřní prostředí jejich uživatelům. V budovách trávíme 90 % svého času a tento čas by měl být stráven dobře. Pro podniky znamenají zdravější kanceláře vyšší produktivitu práce zaměstnanců, pro domácnosti pak lepší odpočinek a méně nemocí,“ vypočítává přínosy renovace budovy Petr Holub.
tisková zpráva Šance pro budovy