Ekonomika, Průmysl a obchod

Anketa ČTK: Ceny materiálu a prací ve stavebnictví rostou

Ceny většiny materiálů a prací na stavebním trhu rostou. Některé betonové výrobky, jako například dlažby nebo obruby, zdražily meziročně v průměru asi o pětinu. Čekací lhůty se pohybují v řádu několika týdnů. Ještě výrazněji rostou ceny stavebních prací, v některých případech meziročně až o polovinu. Vyplývá to z odpovědí stavebních firem s minimálním ročním obratem pět miliard korun, které ČTK oslovila.

„Výrobci betonových materiálů shodně zdražili od začátku letošního roku, meziročně o pět až 30 procent podle jednotlivých druhů. Výrobky jsou zatím dostupné v rozmezí dvou až tří týdnů, v sezoně očekáváme delší dodací termíny,“ uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha. Podle něj je dostatek hutního materiálu a minerálních izolací, zdicí materiál je k dostání od dvou do pěti týdnů. Začínají se prodlužovat dodací termíny u pěnového polystyrenu na tři až čtyři týdny.

„Od loňského podzimu se zvýšily ceny zdiva od 12 do 20 procent podle druhu. Cena cihel, jako nejpoužívanějšího materiálu, narostla nejvíce. Dostupnost na trhu je stále špatná. Ceny u polystyrenových tepelných izolací vzrostly o sedm procent,“ doplnila mluvčí společnosti Skanska Tereza Milota Mitošinková.
Největší nárůst podle ní Skanska eviduje u cen za provedenou práci. Zejména jde o tzv. mokré procesy, jako je zdění nebo omítání, nebo u technologických montáží. „Zde ceny meziročně vzrostly o 30 až 50 procent. Nedostatek pracovní síly přetrvává,“ uvedla Mitošinková.

Podle mluvčího firmy Hochtief CZ Michaela Taliána zdicí materiály zdražily o osm procent, izolace o pět procent. „U betonových výrobků jsou dlouhé dodací lhůty, nedostatek a zvýšení cen až o 15 procent,“ podotkl.

Rostoucí ceny materiálů a stavebních prací podle analytika BH Securities Štěpána Křečka zvyšují náklady firem, které se snaží přenášet dál až na koncové zákazníky. To vede k růstu cen nemovitostí. „Vysoké ceny na realitním trhu však nejsou zapříčiněny jen rostoucími náklady stavebních firem. Důležitou roli hrají ceny pozemků, které jsou v mnohých případech dražší než samotná výstavba. Za vysoké ceny nemovitostí rovněž může špatné fungování stavebních úřadů, kvůli kterým se staví méně, než by bylo potřeba,“ uvedl Křeček.

Firmy podnikající především v dopravním stavitelství se potýkají s růstem cen asfaltů. Podle jednatele společnosti Swietelsky stavební Františka Fryše cena meziročně vzrostla o 15 procent na 8500 korun za tunu a pokles nelze očekávat. „Je velmi složité kalkulovat ceny u staveb, které se pak budou provádět na podzim a odhadovat vývoj nákladových cen. Předzásobení například u této komodity není možné. Rostou i ceny drceného kameniva a obecně se začíná projevovat i nedostatek některých důležitých frakcí,“ uvedl Fryš. Loni v říjnu podle něj stála tuna základního asfaltu až 12 500 korun.

Podle mluvčí Eurovie CS Ivety Štočkové v inženýrském stavitelství rostou ceny vstupních materiálů u všech potřebných komodit, jako jsou železo nebo cement. „Největší nárůst vidíme u ropy, která je základní surovinou pro výrobu asfaltu,“ dodala Štočková.

zpráva ČTK