Průmysl a obchod

Arnika spustila web ke změnám územního plánu Prahy

Sdružení Arnika spustilo webovou databázi s více než tisícovkou změn územního plánu Prahy. Jedná se o změny, kterými se hlavní město od roku 2004 zabývalo nebo dosud zabývá.
Informovala o tom dnes Arnika, která zároveň nabízí Pražanům právní pomoc. Arnika změny územního plánu dlouhodobě kritizuje. Vedení Prahy iniciativu Arniky vítá, odkaz na databázi umístí na webové stránky metropole a útvaru rozvoje města. Databázi nejdete na stránkách www.zmenyprahy.cz.
V databázi je možné hledat například podle městské části, katastrálního území, stavu projednání či vlivu na životní prostředí. Z celkového počtu 1056 změn bylo podle Arniky 445 schváleno, 435 zamítnuto a 176 z nich se dosud projednává. Podle sdružení se změny týkají asi 40 kilometrů čtverečních, což je rozloha zhruba tisíce Václavských náměstí.
Podle Martina Skalského z Arniky se Pražané nemají šanci dozvědět, co se chystá a jaký dopad budou mít záměry na kvalitu jejich života a hodnotu jejich nemovitostí. „Naše databáze kromě popisu změn obsahuje i informace, jestli a jaké dopady mohou přinášet. U více než poloviny změn musíme bohužel konstatovat, že mají na životní prostředí vliv negativní," uvedl Skalský.
Sdružení se domnívá, že za některými změnami mohou být i tlaky kmotrů. Arnika proto doporučuje občanům, aby se proti změnám bránili, a nabízí jim bezplatnou právní pomoc.
Podle náměstka primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) se magistrát musí podněty na změny územního plánu ze zákona zabývat. Problémem podle něj není samotné projednávání změn, ale ovlivňování tohoto projednávání, které se zřejmě za minulého vedení města dělo. „To už se neděje," tvrdí Hudeček.
Konečné slovo u změn územního plánu má zastupitelstvo hlavního města. Na svém čtvrtečním zasedání se bude zabývat například návrhy, který mají mimo jiné umožnit přestavbu bývalého nuselského pivovaru či nové dopravní řešení v lokalitě Holešoviček.
zpráva ČTK