Průmysl a obchod

Asociace inspektorů nemovitostí rozšiřuje počet členů

Asociace inspektorů nemovitostí (AIN) sdružuje certifikované inspektory nemovitostí v celé České republice. Jejími prioritami jsou podpora a osvěta kupujících i majitelů nemovitostí, sdružování a vzdělávání inspektorů nemovitostí a obecně snaha motivovat realitní trh k solidním obchodním praktikám.
Služba inspekce nemovitostí je na českém trhu již pátým rokem. Jde o službu, která zjišťuje skutečný stavebnětechnický stav nemovitosti, zjišťuje závady, které se v nemovitostech nacházejí, a informuje, jak s nimi zacházet či jak je odstranit. Profitují z ní všechny subjekty na realitním trhu, tedy kupující, prodávající i zprostředkovatelé realitního obchodu, jelikož nezaujatě informuje o skutečném stavu prodávané nemovitosti a v případě prodeje tak zároveň napomáhá reálně určit její prodejní cenu.
Mezi závady, se kterými se inspektoři nemovitostí setkávají, patří například problémy se statikou staveb, nosných a nenosných konstrukcí, poškození povrchů, závady spojené se zatékáním vody do nemovitostí, či s úniky tepla. Objevují ale i naprosto nevyhovující rozvody elektřiny, které v mnoha starších nemovitostech představují vážné bezpečnostní riziko. V uplynulých letech inspektoři prověřili více než 1300 nemovitostí určených k prodeji a odhalili závady za stovky miliónů korun.
AIN nyní rozšiřuje své řady. Nově do ní vstoupila společnost Nemoinspekt, která má 25 kvalifikovaných inspektorů nemovitostí. AIN v současné době vítá i další zájemce o členství. „Naším cílem je garantovat kvalitu a odbornost pracovníků, kteří inspekce nemovitostí v České republice vykonávají, dále je v oboru vzdělávat a nastavovat tak standard kvality inspektorů nemovitostí. V současné době plánujeme výrazně rozšířit řady svých členů a rádi v asociaci uvítáme další členy,“ upozorňuje Ing. Radim Mařík, předseda představenstva AIN.
tisková zpráva