Průmysl a obchod

Beroun připravuje tendr na přesun autobusového nádraží

Beroun připravuje hlavní tendr na zhotovitele rozsáhlé revitalizace prostoru před vlakovým nádražím, kam se přesune také autobusové nádraží. Město už vybralo firmu, která výběrové řízení provede. 
 
Tendr na zhotovitele by se měl uskutečnit na přelomu léta a podzimu, protože ještě musí projít připomínkami. Novinářům to řekla mluvčí radnice Pavla Švédová. Město na projekt získalo dotaci 52 milionů korun, celý projekt vyjde na 61 milionů. Jde o letošní největší investici města a zároveň je to jedna z největších investic za několik posledních let.
Město začalo s tendry už na konci loňského roku. Výběrové řízení na zhotovitele stavby udělá společnost Gordion, která mimo jiné nedávno dokončila velký tendr na kanalizace a vodovody pro obce na Křivoklátsku za více než miliardu korun.
Podle Švédové nyní společnost s městem vypracovala podmínky pro zadávací dokumentaci, které musí zkontrolovat ministerstvo financí. „Následně, až budou zkontrolovány, tak budou přeloženy do anglického jazyka a poslány ke kontrole švýcarské straně,“ dodala Švédová. Město na projekt získalo dotace z švýcarsko-českých fondů a švýcarská strana musí s tendrem souhlasit, než dotace poskytne.
Radnice si zatím netroufá odhadovat, kdy by měl samotný přesun nádraží začít. Podle Švédové záleží na tom, jak dlouho tendr potrvá a jestli k němu budou nějaké připomínky.
Železniční a autobusové nádraží jsou nyní od sebe vzdušnou čarou vzdáleny asi kilometr. O přemístění autobusového nádraží se ve městě mluví už dlouho. Upraven bude prostor na 22 300 metrech čtverečních. V okolí nádraží vznikne nová křižovatka, chodníky, parkoviště pro krátkodobé stání a cyklostezka.
Počítá se s rozsáhlou revitalizací zeleně a vysazením desítek stromů a keřů. Změn dozná i současné nádraží Českých drah, kde vznikne čekárna, kterou nynější autobusové nádraží nemá. Obě nádraží tak vytvoří propojený dopravní terminál.
Více o přesunu autobusového nádraží na webu Berouna
zpráva ČTK