Průmysl a obchod

BEST dostal od ÚOHS pokutu 517 tisíc korun

Výrobce betonových dlaždic BEST, a. s., dostal od antimonopolního úřadu pokutu 517 000 Kč za pozdní nahlášení fúze se společností BETA Olomouc. Pokuta je nepravomocná, Best se proti ní odvolal. ČTK to řekl bez bližších podrobností místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Michal Petr.
Fúzi obou firem začal podle informací z webu ÚOHS úřad posuzovat v dubnu 2011. Ve správním řízení šetřil, zda Best nevykonával kontrolu nad Betou již před tímto datem. Dospěl k závěru, že Best porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže.
„Best nemá žádné informace o tom, že by řízení bylo ukončeno a do jeho ukončení se k němu nebude blíže vyjadřovat,“ řekl ČTK majitel Bestu Tomáš Březina. Podnik dosud nedostal žádný výsledek rozkladu a nemá se zatím k čemu vyjádřit.
Bestu teoreticky hrozila pokuta až do deseti procent z ročního čistého obratu. Dosud nejvyšší sankcí, kterou ÚOHS v této oblasti uložil, bylo 10 miliónů korun pro společnost Karlovarské minerální vody v roce 2004. Firma nerespektovala předchozí rozhodnutí ÚOHS, kterým nebyla povolena její fúze s Poděbradkou.
Loni ÚOHS uložil pokutu 477 000 korun frýdecko-místecké společnosti Lumius, která se zabývá obchodem s elektrickou energií a zemním plynem. Firma začala vykonávat kontrolu nad Českomoravskou energetickou, aniž k tomu měla předchozí souhlas ÚOHS.
Fúzi firem Best a Beta ÚOHS schválil v polovině loňského roku, a to i přesto, že v některých regionech získal Best významné postavení na trhu. Významné tržní podíly získal Best v oblasti výroby a prodeje betonových prvků pro venkovní architekturu. Týká se to Prahy, Pardubického, Zlínského, Moravskoslezského, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje.
zpráva ČTK