Průmysl a obchod

Best Rybnice otevřel nový závod v moravské Mohelnici

Společnost Best Rybnice, největší výrobce betonové dlažby v ČR, uvedla do provozu v Mohelnici na Moravě nový závod za čtvrt miliardy korun. Za více než 20 let existence investoval Best v Česku přes tři miliardy korun. Firma se sedmi závody loni zvýšila meziročně tržby o 14 procent na 1,2 mld. Kč. Přijala 50 lidí a nyní má 500 přímých zaměstnanců a stejný počet navázaných, zejména v dopravě surovin i výrobků. ČTK to řekl její majitel Tomáš Březina.
„Šlo o kompletní a komplexní revitalizaci starého brownfieldu, s nímž nám žádná instituce nepomáhala,“ uvedl Březina. Do konce roku tam ještě Best zbourá starou administrativní budovu a postaví nový objekt za 30 miliónů Kč. Podnik podle Březiny zhodnotil zanedbaný majetek konkurenta (Beta Olomouc), kterého koupil před dvěma lety.
Na Moravě si Best ponechal tři z osmi závodů Bety. Další dva jsou v Ostravě-Hrabové, kde Best investoval před dvěma lety 100 miliónů korun a 30 miliónů korun do Božic, 50 kilometrů od Brna. V Čechách má čtyři výrobní závody – kromě Rybnice v Poleradech u Mostu, v Lučicích u Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku a ve Vraníně u Třeboně; v Praze je obří obchodní areál. Podnik vlastní v ČR jeden provozovaný lom a dva „spící“ lomy na písek a štěrk, další má v dlouhodobém pronájmu.
Firma se chce nyní soustředit na expanzi v zahraničí. Už před pěti lety koupila pozemky v Rumunsku, kde plánuje výstavbu čtyř hal. Loni ale kvůli krizi tamější ekonomiky projekt zmrazila a zatím tam nevyrábí. Záměry vybudovat provoz má také v Německu.
zpráva ČTK