Průmysl a obchod

Brněnský hotel Continental je po rekonstrukci, stála 60 miliónů

V centru Brna po sedmi měsících dokončili rekonstrukci čtyřhvězdičkového hotelu Continental. V hotelu z 60. let minulého století, který je od roku 2009 kulturní památkou, vznikly nové kongresové salonky, nový klub, plocha pro příjezd aut před hotel a podzemní garáže pro 80 vozů. Investice vyšla na 60 miliónů korun, sdělil novinářům ředitel hotelu Jaroslav Vacek. Podle památkářů byla rekonstrukce citlivá a zachovala historický ráz stavby.
Hotel, který nabízí ubytování ve 230 pokojích, byl dokončen v roce 1964 podle návrhu architekta Zdeňka Řiháka. Rekonstrukce téměř 50 let staré budovy byla poměrně složitá, vyžádala si v těsném sousedství i předělávky kanalizace nebo vodovodních přípojek, nové jsou část chodníku a veřejné osvětlení. Stavělo se podle návrhu architekta Michala Kristena.
Nově upravený prostor před hotelem dal vyniknout i obří plastice Ptáci od sochaře Olbrama Zoubka z 60. let 20. stol., která má za sebou také opravu. Betonová socha těžká 25 tun musela být dokonce na čas odstraněna z areálu před hotelem. Vedle plastiky se upravovaly i další drobné architektonické zajímavosti před hotelem včetně pamětní plakety, která připomíná, že na místě dnešního hotelu stával rodný dům světoznámého architekta Adolfa Loose.
zpráva ČTK