Průmysl a obchod

Brno rozdělilo inovační vouchery za 4 milióny

Pevnější krovy, lepší střešní tašky, zjednodušení těžby dřeva nebo recyklace odpadů na stavební materiál. Tyto a další inovace možná už brzo obohatí naše životy díky brněnským inovačním voucherům. Zmíněné projekty uspěly při losování žádostí a získají podporu až 100 tisíc korun pro výzkum na brněnských vědeckých institucích. Celkově takto město podpoří minimálně 43 firem.
Do čtvrtého ročníku inovačních voucherů zaslalo své žádosti 180 firem. Dominovaly firmy ze stavebnictví a strojírenství, žádaly i společnosti z oblasti elektrotechniky, ICT, life-sciences, zemědělství či potravinářství. Město Brno letos na projekt vyčlenilo 4 milióny korun. Letos poprvé mohly o vouchery žádat firmy z celého světa.
Budou-li výzkumy úspěšné, mohou přinést zajímavá zlepšení do běžného života. Firma Retap chce například pracovat na topném radiátoru, který umožní současně topit a čistit vzduch od mikrobů, virů, pachů a cigaretového kouře. Vše bude fungovat na principu fotokatalýzy. „Zařízení bude nejen topit, ale i čistit vzduch, a to s podstatně menšími finančními náklady i nároky na prostor oproti samostatné čističce vzduchu,“ upřesňuje Miloš Heršálek, jednatel firmy Retap. K výzkumu využije společnost experty z Masarykovy univerzity. Spolupracovat s brněnskými vědci bude například i ABB.
O příjemcích inovačních voucherů rozhodla tradičně náhoda, veřejné losování se uskutečnilo 17. května. Celkově bylo vylosováno 65 firem, 43 z nich podporu jistě získá. Pokud se některý ze 43 výzkumů nezrealizuje nebo nedosáhne hodnoty 100 tisíc korun, dojde řada na firmy vylosované mezi náhradníky. Z pěti zahraničních žádostí se mezi náhradníky dostal německý podnik Wimtec a také Immuno Research ze Slovenska.
 
Nejvíce výzkumů zrealizuje VUT
Vysoké učení technické v Brně mělo v osudí nejvíce žádostí a díky tomu bude pracovat na největším počtu výzkumů – minimálně jich bude 32. Mendelova univerzita v Brně má jistých 7 spoluprací s firmami, po jednom výzkumu získaly i Mezinárodní centrum klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny (FNUSA-ICRC), Masarykova univerzita, Biofyzikální ústav Akademi věd a Ústav přístrojové techniky.
„Díky tomu, že Brno zavedlo inovační vouchery jako první v České republice, mají nyní univerzity i výzkumná centra řadu cenných zkušenost s aplikovaným výzkumem a vznikají tak i kvalitnější projekty,“ shrnul přínosy projektu Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra, které vouchery organizuje.
tisková zpráva