Průmysl a obchod

Budoucí ministr dopravy odvolá šéfa ŘSD Kočicu, vrátí tam Pošvářovou

Antonín Prachař, budoucí ministr dopravy, odvolá generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavla Kočicu. Prachař to řekl ČTK. Na ŘSD naopak vrátí nedávno odvolanou šéfku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou. Pošvářová svůj návrat podmínila právě personálními změnami v ŘSD včetně odchodu generálního ředitele.
„V této chvíli si myslím, že pan Kočica nebude na ŘSD pracovat,“ řekl ČTK Prachař a vzápětí potvrdil, že Kočicu odvolá. S odvoláním nehodlá čekat na výsledky auditu, který chce na ŘSD provést. Na jeho základě hodlá v ŘSD provést změny, které by zajistily lepší funkčnost ředitelství. Podle něho je možné, že činnosti ŘSD budou jinak členěny. Jednapadesátiletý Kočica vede ŘSD od loňského října, do funkce ho jmenoval ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.
„Pan ministr se mnou v této záležitosti nejednal, informaci mám pouze zprostředkovaně z médií, uvedl v tiskové zprávě Kočica. Zároveň dodal, že si za odvoláním Pošvářové stojí.
Pošvářová svůj návrat podmiňuje také odchodem dalších členů vedení ŘSD, jako jsou ředitelé úseků výstavby, provozního úseku nebo úseku vnitřního auditu. Řekla to ČTK. Prachař uvedl, že vedoucí úseků na ŘSD chce nejprve prověřit.
„To, co si myslí paní Pošvářová, je jen a pouze její osobní pohled,“ uvedl v reakci Prachař. Nejprve se chce dopodrobna seznámit se stavem v ŘSD a osobně mluvit s každým z ředitelů jednotlivých úseků a teprve poté se rozhodnout k dalším personálním opatřením.
Odvolání Kočici a šéfa jeho kanceláře Jiřího Bezrouka jsou podle Pošvářové zásadní požadavky, které jsou pro její případný návrat nepřekročitelné. U ostatních uvedených ředitelů je další diskuse možná, uvedla bývalá šéfka kontroly staveb.
K Pošvářové Prachař ČTK řekl, že její odvolání v polovině ledna bylo nešťastné a je za hranou zákoníku práce. Pošvářová by podle Prachaře měla na ŘSD pokračovat v započatých soudních sporech, které ŘSD vede s konsorciem firem vedených stavební společností Eurovia CS.
„Paní Pošvářová má určitě své místo na Ředitelství silnic a dálnic,“ řekl Prachař s tím, že odvolaná ředitelka je uznávanou odbornicí na posuzování konstrukcí mostů a vozovek a má zásluhy rovněž v oblasti přípravy soudních sporů státu se zhotoviteli.
Výsledky několika rozhodčích soudů budou známy v průběhu února. Pošvářová se na ŘSD vrátí s tím, aby tyto záležitosti dotáhla do vítězného konce pro stát, dodal nastupující šéf dopravního resortu.
Padesátiletou Pošvářovou na hodinu odvolal právě Kočica. Tvrdil, že nekomunikovala s vedením a neodevzdala výsledky kontroly vrtů na zvlněné dálnici D47. Tyto dokumenty odvolaná ředitelka odmítla předat s tím, že jsou to dílčí výsledky expertiz, které mají sloužit jako důkazy ve sporech státu se stavebními firmami. Jejich rozšířením v rámci státní organizace podle Pošvářové hrozilo, že by byly vyneseny mimo ŘSD a dostaly se do rukou firmám, s nimiž je ředitelství ve sporu.
Propuštění Pošvářové vyvolalo v médiích vlnu reakcí. Za odvolanou ředitelku se například postavila občanská společnost Vraťte nám stát a někteří poslanci rodící se koalice. Výroky Pošvářové v médiích naopak kritizovaly odbory v ŘSD. Ohradily se zejména proti slovům poukazujícím na údajnou korupci v rámci organizace a nízkou odbornou úrovní zaměstnanců ŘSD.

zpráva ČTK