Průmysl a obchod, Snižování energetické náročnosti budov

Budova FILADELFIE získala certifikát BREEAM

Administrativní budova FILADELFIE získala britský certifikát BREEAM In Use (BIU) – klasifikace „good“, který patří k prestižním metodikám certifikace „zelených budov“ v Evropě. FILADELFIE patří české developerské společnosti PASSERINVEST GROUP, a. s., a je nejmladší budovou v rámci areálu BB Centra na Praze 4. Certifikaci pro PASSERINVEST GROUP zajišťovala společnost EC HARRIS.
Metoda certifikace BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) pochází z Velké Británie a zahrnuje hodnocení spotřeby zdrojů, odpadů a energie, environmentálního zatížení, vlivu na faunu a flóru a na lidské životní podmínky. Prioritou hodnocení je oblast spotřeby energie a s tím související ochrana ovzduší. Certifikace BREEAM In Use byla představena BRE (Building Research Establishment) v roce 2010 a uděluje akreditace objektům v běžném provozu se zaměřením na výsledky v spotřebě energie, skleníkové plyny, vodu, odpad, kvalitu vzduchu, hluk, osvětlení a požární ochranu. BREEAM byl hodnocen ve dvou částech Part 1 a Part 2 a FILADELFIE má obě klasifikace „GOOD“.
K dnešnímu dni má v České republice certifikát BIU pouze pět objektů (čtyři kancelářské budovy a jeden hotel). Pouze jedna kancelářská budova (Centrum Zlatý Anděl) má stejnou klasifikaci, tedy klasifikaci „GOOD“, jako FILADALFIE. Ostatní mají vždy klasifikaci v jedné části horší.
tisková zpráva