Průmysl a obchod

ČD zahájily sanaci bývalé továrny v Brodku u Přerova

České dráhy, které jsou majitelem průmyslového areálu v Brodku u Přerova, přistupují v těchto dnech k sanaci objektů a zeminy znečištěné dříve používanými nešetrnými technologiemi. Na základě výběrového řízení se dodavatelem sanačních prací stalo Sdružení Brodek 2011, které tvoří společnosti SYNER, AECOM CZ a GHE.
V průběhu letošního roku dojde k demolici dílenských a skladových objektů a demontáži tovární drážní vlečky. „Odhadujeme, že odtěžíme přes 32 tisíc kubíků zeminy. Ta se podle výsledků rozborů uloží na biodegradační plochu k dekontaminaci, část se uloží na řízenou skládku odpadů. Počítáme, že po dobu sanace se na staveništi vystřídá až 2500 nákladních vozů. Náklady ve výši 69,2 miliónů korun zahrnují i následné terénní úpravy a zpětný závoz vytěžených prostor,“ uvádí za dodavatelské sdružení projektový manažer Tomáš Novák ze společnosti SYNER.
„Vzhledem k tomu, že České dráhy ani jejich právní předchůdci nejsou původcem uvedeného znečištění, mohli jsme předložit žádost o dotaci projektu z prostředků Evropské unie, která byla schválena v březnu 2010,“ říká Gabriel Jursa, ředitel Regionální správy majetku ČD v Olomouci.
„Realizací projektu dojde k odstranění rizika pro životní prostředí, a to zejména pro zdroje podzemních vod, které tvoří záložní zdroj pitné vody pro Přerov,“ dodává za investora Gabriel Jursa. Vedle odtěžení tisíců metrů kubických zeminy se počítá minimálně s 80 průzkumnými sondami do hloubky 5 metrů pro upřesnění rozsahu kontaminace. „Za důležité považujeme i to, že jsme se zavázali k tzv. postsanačnímu monitoringu, kdy po dobu tří let od ukončení rekultivace lokality budeme pravidelně sledovat kvalitu podzemních vod a vod ve studnách okolních domů,“ říká Jursa.
Továrna v Brodku u Přerova byla založena v roce 1894 a původně sloužila k výrobě mazadel pro vozy a stroje, tuků a k destilaci pryskyřice. Postupně své portfolio rozšířila o dehtové výrobky, asfalt a následnou impregnaci dřeva. S převedením do majetku tehdejších Československých státních drah v roce 1960 byla v tomto provozu impregnace dřeva ukončena a areál sloužil výhradně k montážím a repasování mostních konstrukcí.
tisková zpráva