Ekonomika, Průmysl a obchod

CEEC Research: Korupce je ve stavebnictví nejnižší od roku 2007

Hlavním zdrojem zakázek jsou pro velké stavební společností výběrová řízení. Střední/malé firmy zase nejčastěji spoléhají na osobní kontakty. Minimální průměrná marže je u velkých stavebních společností 3 procenta, u středních a menších firem 9 procent. Výrazně klesl podíl společností, které jsou ochotny přijmout zakázku s nulovou nebo zápornou marží. Podíl firem, které byly požádány o úplatek v minulém roce, je nejnižší od roku 2007.

Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2015 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se SGCP, divize Weber, která bude představena na Setkání lídrů českého stavebnictví 14. května.

Pro střední a malé firmy jsou osobní kontakty nejefektivnějším zdrojem jimi získaných zakázek. Velké firmy naopak získávají největší objem práce z výběrových řízení. V roce 2008 byla jedním z nejdůležitějších zdrojů nové práce přímá poptávka od zákazníků. „Sektor byl tehdy na vrcholu konjunktury, poptávka převyšovala nabídku, pro devět z deseti (87 procent) firem nebyl problém získat nové zakázky, naopak jedním z hlavních úskalí bylo zajistit dostatek pracovníků, kteří by danou práci mohli zrealizovat. O sedm let později je vše jinak. Přímá poptávka od investorů je v oboru nejméně efektivním způsobem pro získání nové práce. Těch zákazníků, kteří by sami klepali na dveře u stavebních firem, je minimum,“ konstatuje Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Zároveň klesl podíl společností, které jsou ochotny porušit své interní předpisy (risk management) kvůli získání zakázky. Tento pokles byl ale prozatím pouze mírný (z 52 % v roce 2014 na 47 % v roce 2015).

Jak potvrzuje nejnovější Kvartální analýza českého stavebnictví, podíl firem, které byly v minulém roce požádány o úplatek v souvislosti se získáváním zakázky, se snížil. Podíl firem, které v roce 2014 o úplatek požádány nebyly, je 74 procent, což je nejlepší výsledek od roku 2007.

Graf požadavků na úplatek

O připravovaných klíčových veřejných i soukromých investicích budou 14. května na největším setkání generálních ředitelů stavebních, developerských a projektových firem – Setkání lídrů českého stavebnictví 2015 – diskutovat s více než 600 představiteli firem předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr dopravy Dan Ťok, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr životního prostředí Richard Brabec a další významné osobnosti.

Více na www.ceec.eu.

tisková zpráva, wd