Ekonomika, Průmysl a obchod

CEEC Research: Kvartální analýza českého stavebnictví Q1/2015

Ředitelé většiny stavebních společností se shodují v názoru, že české stavebnictví v letošním roce dále poroste a sektor v roce 2015 zvýší svůj výkon o 4 procenta. Spolu s objemem stoupnou i tržby firem. K rekordní úrovni z roku 2008 se ale stavební produkce v příštích pěti letech určitě nevrátí. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q1/2015 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se SGCP, divize Weber.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q1/2015Mírně optimističtější jsou zejména malé/střední firmy, které predikují růst o 4,3 procenta. Růst očekávají ale i ředitelé velkých stavebních společností (potvrzuje až 90 % z nich) a dle jejich slov by měl dosáhnout úrovně 3,2 procenta. „V roce 2015 bude pokračovat mírný růst sektoru, který bude tažen především přílivem veřejných zakázek. Zřetelný bude zejména velký tlak na dočerpání prostředků z EU do konce roku 2015. Pomalu ale oživuje i privátní sektor, zejména výstavba v oblasti průmyslu,“ uvádí Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Aktuálním problémem je složitý a dlouhý proces administrace stavebního řízení i výběru firem pro realizaci zakázek. Ze zakázek vyhlášených v minulém roce jich doposud bylo zadáno jen 45 procent. Snahu o zlepšení situace potvrzuje ministr dopravy Dan Ťok: „Ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a Ministerstvem životního prostředí chceme pomoci investiční výstavbě zjednodušením legislativy a odstraněním bariér ve stavebním řízení.“

Růst objemu zakázek pro stavební firmy z oblasti privátního sektoru potvrzují rovněž developeři. Růst objemu stavebních prací již pocítili i dodavatelé stavebních firem. Společně s objemem práce porostou letos také tržby stavebních společností, a to v průměru o 4,2 procenta. Potvrzují to 3 ze 4 ředitelů společností. Pětina firem (19 procent) plánuje dokonce růst tržeb mezi 5–10 procenty.

Kvartální analýzu českého stavebnictví Q1/2015 najdete ke stažení zdarma zde.

tisková zpráva, wd