Průmysl a obchod

CEEC Research: Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2018

Počet veřejných projektových zakázek zadaných v roce 2018 konkrétním dodavatelům je dostatečný pro polovinu ředitelů projektových kanceláří, stejný názor pak mají také na jejich hodnotu. Rozhodování o podání nabídky na vypsanou veřejnou zakázku ovlivňuje především dobrá zkušenost se zadavatelem a její realizace v okolí působnosti dané firmy. Nejmenší zájem mají projektanti naopak o zakázky soutěžené na nejnižší cenu. Výběrových řízení na veřejné zakázky se účastní dvě třetiny projektantů, jejich úspěšnost se přitom pohybuje na úrovni 35 procent. Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2018, zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se Skupinou Saint-Gobain.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2018Počet zadaných veřejných projektových zakázek v letošním roce hodnotí polovina (47 procent) ředitelů projektových kanceláří jako dostatečný. Za částečně dostatečný jej považuje 42 procent společností a o nedostatečném počtu ukončených soutěží hovoří desetina (11 procent) projektových firem. Téměř shodné je pak také hodnocení hodnoty zadaných veřejných projektových zakázek.

Projektové kanceláře se účastní výběrových řízení veřejných zakázek ve dvou třetinách (64 procent) případů, přičemž jejich úspěšnost se při podání nabídky pohybuje v průměru na úrovni 35 procent. Zbývajících 36 procent projektových společností nemá o veřejné zakázky zájem.

Podání nabídky na vypsanou veřejnou zakázku nejvíce u projektových firem ovlivňuje předchozí dobrá zkušenost se zadavatelem. Na stupnici od 0 do 10, kde desítka představuje faktor maximálně ovlivňující kladné rozhodnutí o podání nabídky, ohodnotili ředitelé projektových společností tuto okolnost známkou 8,6 bodu. Dále mají firmy zájem o zakázky realizované v okolí jejich působnosti (7,8 bodu z 10) a rozhodování dále silně ovlivňují volné kapacity (7,7 bodu z 10) a vícekriteriální hodnocení (7,0 bodu z 10). Malý zájem mají projektové kanceláře především o zakázky soutěžené jen na nejnižší cenu (4,2 bodu z 10).

Informace o nově vypsaných veřejných projektových zakázkách přitom ve firmách nejčastěji získává interní specialista hledající na více serverech (31 procent), ve velké míře se pak projektanti spoléhají na webové stránky Věstníku veřejných zakázek (29 procent). Externím společnostem tuto činnost svěřuje 15 procent dotázaných ředitelů. Zbylých 24 procent pak používá jiný způsob jako například přímou poptávku, kombinaci výše uvedených a další.

Kvartální analýza českého stavebnictví Q4/2018 byla prezentována na Setkání lídrů českého stavebnictví 26. listopadu na Pražském hradě. Publikována je zde.

tisková zpráva, wd