Průmysl a obchod

CEEC Research: Studie projekčních společností 2013

Ředitelé projekčních společností očekávají v letošním roce další pokles objemu prací. Největší obavy mají ředitelé malých firem a společností z oblasti pozemního stavitelství. Tyto firmy jsou také v největším ohrožení. V příštím roce by se ale už mohla situace začít stabilizovat. Vyplývá to z výsledků nejnovější Studie projekčních společností 2013 analytické společnosti CEEC Research.
Trh projektových prací by podle ředitelů těchto firem měl v tomto roce klesnout o 6,1 procenta. Obavy mají zejména malé společnosti a firmy zabývající se přípravou projektů pro pozemní stavitelství. Tržby těchto firem by také měly klesat nejvíce (o 4,6 % u malých firem, 6,1 % v pozemním stavitelství). Malé firmy rovněž nejčastěji očekávají oslabení své pozice na trhu, její zhoršení čeká až 26 % firem (9 % velkých společností). Většina firem (72 %) predikuje, že dojde v letošním roce k ukončení činnosti každé desáté firmy. Půjde zejména o malé a střední firmy, z velkých by v takto vážné situaci neměla být téměř žádná. Kapacity firem jsou aktuálně vytížené na 84 %, avšak nezřídka je to díky zakázkám získaným za dumpingové ceny (ochotu přijmout zakázku s nulovou nebo i zápornou marží potvrzuje 43 % firem).
Výhled na příští rok už ale ukazuje, že by mohlo dojít ke stabilizaci sektoru. Velké společnosti a firmy připravující projekty pro inženýrské stavitelství již dokonce očekávají i růst svých tržeb.
Hlavním problémem, na který firmy nejsilněji poukazují a který má klíčový dopad na jejich činnost, je byrokracie a požadavky ze strany státu. Jedná se například o neustálé změny v legislativě, měnící se koncepce v závislosti na tom, která politická strana vládne a v neposlední řadě i komplikace zapříčiněné legislativou upravující způsoby zadávání veřejných zakázek.  Problémy se zadáváním veřejných zakázek totiž způsobují, že i při snížených rozpočtech dochází k tomu, že se některé rozpočty nedaří vyčerpat, zakázky se odkládají a sektoru následně chybí.
Ceny přitom podle většiny ředitelů projekčních firem oproti období před krizí významně poklesly, až o 27 %. Současně téměř až polovina ředitelů uvádí, že z tohoto důvodu jejich firma zhoršila kvalitu svých prací.

 
Studie projekčních společností 2013 je v plné verzi k bezplatnému stažení zde.
tisková zpráva