Průmysl a obchod

CEEC Research zveřejnila Studii projekčních společností 2012

Rok 2012 podle ředitelů projekčních a inženýringových společností přinese další pokles objemu realizovaných prací i tržeb. Vyplývá to ze Studie projekčních společností 2012, kterou zveřejnila analytická společnost CEEC Research. Ceny už jsou tak nízko, že projekční firmy otevřeně přiznávají snížení kvality odevzdané práce s cílem obstát v boji s konkurencí v tendrech.
Před rokem ředitelé těchto firem odhadovali, že letos trh nepoklesne o více než 2 procenta, teď věří, že v roce 2012 trh poklesne o 5,2 procenta. Hlavními překážkami růstu trhu jsou pro projekční společnosti byrokracie ze strany státu a nedostatečná poptávka. V souladu s očekávaným poklesem výkonu sektoru předpokládají ředitelé firem v roce 2012 i pokles svých tržeb, a to o 3,4 procenta.
Z důvodu omezeného množství zakázek na trhu je aktuálně téměř každá druhá společnost (44 % oproti 23 % v 2011) ochotna přijmout zakázku s nulovou nebo zápornou marží. Zejména ve veřejných soutěžích projekční a inženýringové firmy čím dál častěji neváhají v zoufalé snaze „zachránit se“ bojovat ryze dumpingovými cenami.
Výrazný tlak na cenu se projevil už i ve zhoršení kvality práce. Dnes 40 % ředitelů uvádí, že jeho firma realizuje méně kvalitně než dříve. „Objevují se cenové nabídky na zpracování projektů i ve výši pouhých 10 až 30 % doporučené ceny. Za takto nízký honorář ale není reálné odvést solidní práci odpovídající závažnosti úkolu. Tento postup často vede k nedostatečným projektům a následnému navyšování nákladů stavby i jejího provozu,“ říká Josef Panna, předseda České komory architektů. Podle něj je vhodné, aby stát místo nejnižší ceny ve výběrových řízeních zohledňoval tzv. bezpečnou cenu.
S ČKA je zajedno i Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). ,,Nikdo nechce nejlevnější auto čínské provenience, nikdo si nevybere nejlevnějšího chirurga pro svou operaci, ale projekt na dům ano? Stav dospěl tak daleko, že když někdo z výběrové komise na veřejnou zakázku odsoudí výběr dle nejnižší ceny, tak je obviněn z korupčního jednání. Proto si myslím, že je nutné zavést cenu bezpečnou pro kreativní část,“ připojuje se Pavel Křeček, předseda ČKAIT.
Na Konferenci projekčních společností 2012 pak společně zástupci ČKA a ČKAIT vyzvali ostatní projektanty, aby se zapojili do aktivního prosazování tohoto požadavku na státu.
V plné verzi je Studie projekčních společností 2012 k bezplatnému stáhnutí zde.
tisková zpráva, wd