Průmysl a obchod

CEMEX dodal speciální těžký beton na stavbu PET centra v Řeži

Společnost CEMEX, přední světový výrobce betonu a kameniva, dodala bezmála 460 m³ speciálního těžkého betonu na výstavbu PET centra v Řeži u Prahy. Ta byla dokončena a úspěšně zkolaudována 30. května 2012. Nově postavené PET centrum poslouží především výzkumu a vývoji radiofarmak, která jsou tolik důležitá pro diagnostiku onkologických, kardiovaskulárních a jiných závažných onemocnění.
 
Společnost CEMEX je autorem, ale i výrobcem a dodavatelem těžkého betonu pro stavbu PET centra, na něž získal dotaci z OP Podnikání a inovace od Evropské unie a státního rozpočtu České republiky Ústav jaderného výzkumu Řež, a. s. (ÚJV). Těžký beton byl vyroben přesně na míru. Tento speciální materiál se většinou dováží například z Polska, Slovenska nebo Švédska. Společnost CEMEX však těžký beton vyrobila podle vlastní receptury a vystačila si s domácími surovinami. Tím snížila náklady na jejich přepravu ze zahraničí.
 
 
Těžké betony jsou betonové směsi se zaručenou objemovou hmotností větší než 2800 kg/m³ (standardní beton má hustotu cca 2200–2300 kg/m³). Dosahuje se jí hlavně použitím kameniva vysoké hustoty – nejčastěji čedičem, limonitem, magnetitem, barytem (nerost obsahující síran barnatý), ferofosfory nebo upravenými kusy oceli – a speciálního cementu. Těžké betony se používají do masivních konstrukcí určených pro stínění rentgenového záření (nemocnice) nebo pro stavby související s jadernou energií (elektrárny, výzkumná centra atp.).
tisková zpráva společnosti CEMEX