Průmysl a obchod

Centroprojektu loni klesl zisk na 5,2 mil. Kč, měl i nižší tržby

Zlínské firmě Centroprojekt loni klesl čistý zisk na 5,2 miliónu korun. V roce 2008 zakončila hospodaření se ziskem 9,5 miliónu Kč.
Společnosti, která se zabývá projektovou, inženýrskou a dodavatelskou činností, loni klesly i tržby za prodej zboží a vlastních výrobků a služeb, a to zhruba o 23 procent na 291,1 miliónu korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy zveřejněné v obchodním rejstříku.
Na celkovém obratu společnosti se více než polovinou podílejí tržby z projektové činnosti. Ty se firmě vlivem hospodářské krize meziročně propadly o 29 procent. Vedení Centroprojektu ve zprávě uvedlo, že loňské hospodaření negativně ovlivnila i tvorba opravných položek k pohledávkám za skupinou Kord, která se dostala do insolvenčního řízení. Dopady hospodářské krize se projevily také v meziročním nárůstu pohledávek.
Centroprojekt se zabývá projektováním průmyslových, energetických, vodohospodářských i občanských staveb. K jeho nejvýznamnějším loňským zakázkám patřil projekt Biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd a Univerzity Karlovy ve Vestci u Prahy nebo zakázka pro společnost SES Tlmače, v souvislosti s dodávkami pro paroplynovou elektrárnu ČEZ v Počeradech.
Tradice společnosti Centroprojekt sahá do roku 1925, kdy bylo založeno projektové oddělení stavebního závodu firmy Baťa. V roce 1992 se firma transformovala na akciovou společnost a následně byla privatizována. Loni pro ni pracovalo v průměru 156 lidí.
zpráva ČTK