Průmysl a obchod

Centrum Černý Most se představilo veřejnosti po své proměně

Od pátku 22. 3. mohou zákazníci nakupovat a bavit se v novém Centru Černý Most v Praze. K dispozici jim je přes 160 prodejen v unikátních designových prostorech. Centrum nabízí dětské herní plochy s interaktivní podlahou i relaxační zóny vybavené časopisy či obrazovkami. Investorem je společnost Unibail-Rodamco SE.
Nové Centrum Černý Most
 
Mezi další speciálně koncipované prostory centra patří místnost pro kojící ženy, šatna s možností nabíjení telefonu, prostor na odložení kol či sprchy pro zákazníky. V celém centru je k dispozici bezplatné připojení k internetu a nákupy usnadní také aplikace pro chytré telefony, kterou si mohou návštěvníci bezplatně stáhnout na webových stránkách či facebookovém profilu.
 
Spolupráce s britskými architekty
Projekt výstavby nového Centra Černý Most byl koncipován předními architekty cenami ověnčené britské společnosti Benoy, která je svými důmyslnými a jedinečnými návrhy známá po celém světě. Vzdušnost a dostatek přírodního světla jsou podpořeny využitím moderních materiálů a čistých linií. Důraz byl kladen jak na design, tak i na funkčnost, přispívající k maximálnímu komfortu zákazníků a naplnění jejich potřeb. Smysl pro detail je patrný v každé části stavby od vstupních prostor přes rozlehlé relaxační zóny až po herní plochy pro děti. Prostor je překvapivě členitý, aniž by jako celek ztrácel komplexnost a přehlednost. Toto architektonické řešení společně s interaktivním navigačním systémem přirozeně navede zákazníka přesně tam, kam potřebuje, bez stresu či zbytečného hledání. Součástí unikátního interiérového designu jsou i působivé dvojnásobně vysoké výlohy prodejních jednotek, které dávají vyniknout jejich jedinečnému konceptu. V centru i jeho okolí nechybí dostatek zeleně odkazující k ekologické vizi celého nového Centra Černý Most. Přímo v jeho prostorách mohou návštěvníci také obdivovat zimní zahradu.
 
Nové Centrum Černý MostNové Centrum Černý MostNové Centrum Černý Most
 

Ekologický přístup
Jde o vůbec první nákupní centrum v České republice, které skloubilo jedinečný interiérový i exteriérový design s maximálním důrazem na udržitelný rozvoj. Celosvětová prestižní metodika certifikace „zelených budov“ BREEAM tento fakt potvrdila hodnocením „VERY GOOD“ (velmi dobrý), které Centrum Černý Most získalo jako první budova v Praze v kategorii Retail. Klasifikace proběhla podle verze BREEAM Europe Retail z roku 2008 a developer centra na jeho základě získal novou certifikaci.
Důraz společnosti Unibail-Rodamco na ekologii dokládají také další aktivity. Centrum Černý Most bylo mezi prvními nákupními centry, které na svých parkovištích nabídlo dobíjecí stanice pro elektromobily, elektroskútry nebo elektrokola. K chlazení budovy slouží především voda, a není proto třeba používat vyšší množství chemických prostředků. Zároveň obvodová konstrukce (stěny, střecha, okna, dveře) má o 20 % lepší vlastnosti pro prostup tepla, než je dáno normami.
Při splachování toalet jsou v Centru Černý Most využívány z 80 % tzv. „šedé vody“ (vody již jednou použité v umyvadlech a sprchách) a vody dešťové. Také umyvadlové baterie a nádrže na toaletách mají průtok vody redukovaný tak, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání. 29 % veškerého odpadu z provozu centra je tříděno a do roku 2014 se celkový podíl recyklovaného odpadu má zvýšit na 40 %. Pro osvětlení interiérů je v nejvyšší možné míře využíváno přirozené venkovní světlo a úsporné LED zářivky s dlouhodobou životností. Centrum šetří energii i v nočních hodinách a cíleně je redukována také míra produkce světelného znečištění. Mezi 23. a 7. hodinou je intenzita venkovního osvětlení centra snížena na minimum.

Zajímavosti ze stavby
Na stavbě se podílelo celkem 1200 dělníků, kteří zde dohromady odpracovali až 2 milióny hodin. Celkové množství použitého betonu 154 000 m² odpovídá povrchové ploše 25 fotbalových stadiónů a délka položených kabelů 550 km odpovídá vzdálenosti např. z Prahy do Krakova. Další zajímavostí je, že 6000 tun oceli potřebné k výstavbě centra by postačilo k postavení téměř celé Eiffelovy věže (tvořené 8000 tunami oceli). Za originální barevnou fasádou se skrývá plocha přes 81 000 m² s téměř 3200 parkovacími místy.

Nové značky Centra Černý Most
 
Nové Centrum Černý MostNové Centrum Černý Most

Patnáct značek zde oslavilo svou pražskou či celorepublikovou premiéru. Dalších více než dvacet obchodů centra se poprvé zákazníkům ukázalo ve zbrusu novém kabátě. Úchvatný nový design prezentovala například prodejna americké značky GANT, druhá největší u nás, nebo francouzská kavárna Café Amandine s letním venkovním posezením.
tisková zpráva