Průmysl a obchod

Češi v Iráku zrenovují největší zděnou klenbu na světě

Významná irácká památka a největší zděná klenba na světě desítky let chátrala, nyní má k její obnově přispět česká stavební firma Avers. Renovace pozůstatků bývalého perského města Ktésifón pro ni nepředstavuje výzvu jen z hlediska stavebního, ale také administrativního a bezpečnostního. 
ČTK to řekl Martin Plotek ze společnosti Avers. Kontrakt firmy s Irákem dosahuje pěti miliónů dolarů.
Klenutý oblouk Ták Kasrá (Taq-i-Kisra), který leží asi 30 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu u města Madáín, postavili Peršané v polovině šestého století. Rozměry stavby, která se stala součástí palácového komplexu, dosáhly úctyhodných 48 metrů na délku a 24 na šířku. Výška klenby v nejvyšším bodě je 37 metrů.
V sedmém století oblast dobyli Arabové, kteří stavbu nejprve využívali jako mešitu, později ji však zanechali na pospas osudu. V 70. let 20. století za vlády Saddáma Husajna prošla částečnou rekonstrukcí. Od té doby však znovu ležela nedotčena. „My jsme se k tomu dostali po 40 letech, kdy stav chátrání je takový, že ve výhledu nějakých dalších desítek let by došlo ke zhroucení klenby," popisuje dnešní situaci Plotek.
„V původním stavu zůstalo jenom jižní křídlo, fasádní z cihel. Pak zůstal středový sál, který je zastropený klenbou," přidává důvody, proč se irácké ministerstvo kultury rozhodlo přistoupit k rekonstrukci paláce, který byla ještě před americkou invazí v roce 2003 vyhledávaným turistickým cílem.
Pokud v příštích týdnech irácké úřady schválí návrh projekčního řešení a restaurátorských prací, které společnost Avers nyní dokončuje, chce budovu v první fázi stabilizovat, aby se nezhroutila klenba. Součástí kontraktu je vybudování parku, zázemí pro turisty, sociálního zařízení a parkoviště. „Pokud všechno půjde hladce, tak do konce roku by měla být hotova tahle fáze prací," uvedl Plotek.
Renovaci povede český stavbyvedoucí, kterému bude sekundovat několik specialistů z Česka. Většinu ostatních prací budou dělat Iráčané, do budování parku se jich zapojí 20 až 30, do obnovy paláce dalších deset až 20.
Plotek čeká, že renovace bude náročná, jak kvůli stavu památky, tak jejím dimenzím – klenba má průměr přes jeden metr. Společnosti se zahraničními zkušenostmi z Itálie nebo Alžírska situaci neusnadňuje složitá administrativa v zemi. „I přes to, že na něco je deset papírů, tak se stane, že 11. chybí a doplňuje se," popsal místní poměry.
Ještě větším problémem mohou být bezpečnostní podmínky v oblasti, která je i dnes nezřídka terčem teroristických útoků. „Nejnebezpečnější jsou přejezdy mezi stavbou a Bagdádem, letištěm,“ řekl Plotek, podle něhož česká firma spolupracuje s bezpečnostní agenturou.
Pokud se nakonec podaří rekonstrukci úspěšně dokončit a irácké úřady budou mít dostatek peněz, mohli by se Češi podílet i na dalších fázích obnovy této památky, dodal.
Pražská firma Avers se zaměřuje na rekonstrukce a obnovu historických objektů a výstavbu nových budov. Celkový obrat společnosti do konce roku 2010 činil přes tři miliardy korun, stojí na webu firmy.
zpráva ČTK
 
foto www.funnyurdutips.blogspot.cz/