Průmysl a obchod

Česká komora architektů bude pokračovat v nově nastaveném směřování

Valná hromada a volební zasedání představenstva České komory architektů (ČKA) potvrdily dosavadní směřování Komory. Dvanáctičlenný sbor představenstva, po volbách na dubnové valné hromadě ČKA s obměněnou třetinou členů, zvolil na další rok předsedou ČKA podruhé za sebou Josefa Pannu.
Komora tak pod jeho vedením bude pokračovat v kurzu, který byl nastaven v předchozím roce. Na pozici 1. místopředsedy byl zvolen Petr Lešek, 2. místopředsedou se stal Josef Smutný. Oba místopředsedové již v představenstvu zasedají třetím rokem. Na svých pozicích byli potvrzeni i předseda dozorčí rady Pavel Rada a předseda Stavovského soudu Václav Šebek. Každého z nich čeká druhý rok na daném postu. XX. valná hromada ČKA se uskutečnila 20. dubna 2013 v budově Fakulty architektury ČVUT v Praze.
Valná hromada rovněž odsouhlasila plán činnosti a směřování Komory na příští rok. ČKA tak bude dále rozvíjet svou pozici jako sdružení profesionálů, zaměří se na standardy profese, jejich aktualizaci a vydání, dále bude směřovat k tomu stát se centrem vědění v oblasti architektury za pomoci pořádání specializovaných akcí jak pro architektonickou komunitu, tak pro veřejnost, nadále bude podporovat architekturu a stavební kulturu uváděním dobrých příkladů a propagací architektury jako tématu. Pokračovat bude i v rozvoji služeb pro členy, pozitivní prosazování architektonických soutěží u všech potencionálních zadavatelů jako optimálního nástroje pro výběr projektanta nejen veřejných, ale i soukromých staveb.
„V loňském roce se nám povedlo lépe komunikovat se členy a rozšířit služby, které jim Komora poskytuje, zlepšit ekonomické fungování ČKA a dosáhnout plusového výsledku hospodaření a podílet se na podstatném zvýšení počtu architektonických soutěží. Tři hlavní priority pro následující rok jsou dokončení standardů profese, snahy o úpravy zákona o veřejných zakázkách, neboť zpracovatelé projektů se nyní dominantně vybírají pouze na základě nejnižší ceny, nikoli ceny a kvality, a další rozšiřování služeb členům České komory architektů,“ říká předseda ČKA Josef Panna.
tisková zpráva