Průmysl a obchod

Českomoravskému štěrku loni stoupl zisk na 160 miliónů korun

Společnosti Českomoravský štěrk se sídlem v Mokré-Horákově na Brněnsku loni stoupl čistý zisk asi o pětinu na 160 mil. Kč. Tržby firmy za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb naopak mírně klesly z 1,56 miliardy na 1,41 miliardy Kč. Uvádí to výroční zpráva firmy uložená ve Sbírce listin.
Hospodářský výsledek společnosti ovlivnila především hospodářská krize ve stavebnictví. „Snižující se poptávka po našich výrobcích zásadně ovlivnila splnění našich cílů pro rok 2010,“ uvedl ve zprávě generální ředitel a předseda představenstva firmy Marek Novotný.
Firma loni prodala 6,176 miliónu tun kameniva, je to asi o 10 procent meziročně méně. Většinu prodejů uskutečnila v tuzemsku. Asi polovina směřovala na liniové stavby, 28 procent šlo do transportbetonu. Sortiment firmy našel využití například při stavbách dálnic D3 a D1 nebo obchvatů Prahy a Brna. K hlavním zákazníkům firmy patří společnosti Českomoravský beton, ZAPA beton, Skanska DS, Strabag, skupina Eurovia Vinci a další.
Českomoravský štěrk vyrábí drcené a těžené kamenivo v 16 kamenolomech, čtyřech pískovnách se suchou těžbou a pěti štěrkopískovnách, kde je kamenivo těženo z vody plovoucími bagry. Firma loni zaměstnávala v průměru 362 lidí. Patří do mezinárodní skupiny HeidelbergCement.
zpráva ČTK