Průmysl a obchod

Českomoravský cement loni vydělal 943 miliónů korun

Firma Českomoravský cement, nástupnická společnost sídlící v Mokré-Horákově na Brněnsku loni vydělala 943 mil. Kč. Zisk firmy poprvé od roku 2006 klesl pod jednu miliardu. Vyplývá to z informací, které firma zveřejnila ve výroční zprávě.
Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb společnosti naopak meziročně stouply o 160 mil. Kč na 3,24 miliardy.
Firma čelila zhoršujícím se podmínkám na trhu se stavebními materiály. Stavební produkce v ČR klesla o další tři procenta. "Po třech letech stagnace došlo k mírnému nárůstu spotřeby stavebních materiálů v oblasti bytové výstavby. Pravděpodobně se ale jedná jen o krátkodobý jev spojený s postupným navýšením DPH v letech 2012 a 2013, které prodraží konečnou cenu staveb," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva firmy Jan Hrozek.
Českomoravský cement je lídrem v prodeji cementu v ČR. Podle firmy spotřeba cementu v ČR loni meziročně vzrostla asi o 6 procent, což je „první dobrá zpráva po letech globální krize“. Českomoravský cement na trh dodává cement ze dvou lomů v Mokré a pražském Radotíně.
Českomoravský cement, nástupnická společnost patří do mezinárodní skupiny HeidelbergCement. Její součástí v ČR jsou i společnosti Českomoravský beton a Českomoravský štěrk.
zpráva ČTK