Průmysl a obchod

Český realitní trh roste od roku 2010 nejrychleji v regionu

Výkonnost českého realitního trhu během ekonomické krize klesla (společně s Polskem) nejméně ze zemí střední Evropy. Po roce 2010 vykazuje český realitní trh nejvyšší růst. Vyplývá to z nového Indexu kapitálové hodnoty komerčních nemovitostí (C&W CRECVI), který poprvé zveřejnila poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).
Také výkyvy na českém realitním trhu jsou podle indexu nejnižší ve střední Evropě. Přesto zůstávají mnohem vyšší než v zemích západní Evropy. Z dlouhodobého pohledu index dokazuje, že trh komerčních nemovitostí částečně kopíruje vývoj hrubého domácího produktu. Naopak jen málo je závislý na vývoji akciového trhu.
Index C&W CRECVI se vztahuje pouze k České republice a ukazuje meziroční změnu v kapitálové hodnotě portfolia komerčních nemovitostí. Toto portfolio se skládá z prvotřídních pražských kanceláří, nákupních center a z hlavních českých logistických zařízení. Váhy jednotlivých sektorů v rámci portfolia jsou fixní. Změny indexu C&W CRECVI pramení pouze ze změn v nájmech a výnosech. Index nebere v úvahu vliv tzv. finančního pákového efektu, ukazuje tedy spíše hodnotu aktiva než hodnotu vloženého vlastního kapitálu.
Společnost chce pomocí indexu určit dlouhodobé trendy na komerčním realitním trhu. Na základě sledování vyspělých trhů na Západě ví, že se realitní trh pohybuje v 7–9letých cyklech. Podle této zkušenosti by se český trh mohl z propadu v roce 2009 zotavit mezi lety 2016 až 2018.
zpráva ČTK