Průmysl a obchod

Čeští studenti architektury navštívili výzkumné centrum společnosti CEMEX ve Švýcarsku

Úspěšní studenti, kteří zabodovali se svými architektonickými návrhy v soutěži CEMEX Betonový dům, navštívili Výzkumné a vývojové centrum společnosti CEMEX ve švýcarském Bielu. Soutěž proběhla v rámci loňského architektonického festivalu Arch For People.
Studenti během dvou dní absolvovali prohlídku výzkumných laboratoří, zúčastnili se praktických ukázek míchání betonu a diskutovali s vedením centra. Průvodce jim dělali ředitel CEMEX Research Group Davide Zampini a viceprezident pro technologie Alexandre Guerini.
Úkolem soutěžících v soutěži CEMEX Betonový dům bylo navrhnout architektonické a designově propracované řešení lokality Masarykovy čtvrti v Praze-Troji. Studentskou soutěží vyvrcholil několikadenní architektonický festival Arch For People, který společnost CEMEX zorganizovala během loňského září. Výsledky několika kategorií pak byly vyhlášeny 28. listopadu na Fakultě stavební ČVUT, která byla zároveň almou mater celého festivalu. Na exkurzi vyrazili Martin Sládek z FA ČVUT, Janica Šipulová z FA VUT v Brně, Martin Duba z FUA TUL a David Korsa a Denisa Kanderová z FAST VUT v Brně.
„Musím říct, že vidět entusiasmus mladých studentů z České republiky motivovalo i celý náš švýcarský tým. Uspořádali jsme pro skupinu vzácných návštěvníků několik diskusních setkání, abychom se jim dostali pod kůži a poznali jejich názory i vědomosti,“ popisuje návštěvu studentů Davide Zampini. Jedna ze studentek, Janica Šipulová, k jeho slovům dodává: „Exkurze do výzkumného centra společnosti CEMEX pro mě osobně byla velmi překvapující. Zprvu jsem měla obavu, že diskuse budou nevyrovnané a k ničemu nepovedou, ale překvapivě tomu tak nebylo.“
Hlavním námětem exkurze, stejně jako celého festivalu i architektonické soutěže, byl beton. Kromě diskusí studenty čekaly i praktické ukázky nejnovějších betonových produktů z laboratoří firmy CEMEX. Mladí architekti byli novými poznatky o využití betonu nadšeni. „Vždycky jsem měl beton rád a jako stavebnímu materiálu jsem mu věřil. Teď umím lépe ocenit jeho kvality jak po emocionální, tak po konstrukčně technické stránce,“ říká David Korsa, jeden z úspěšných soutěžících v soutěži CEMEX Betonový dům.
tisková zpráva
 
Výzkumné a vývojové centrum společnosti CEMEX ve švýcarském BieluStudentům se věnovali ředitel výzkumné laboratoře Davide Zampini a viceprezident pro technologie Alexandre Guerini