Průmysl a obchod

Chrastava bude mít tři zvedací mosty

V Chrastavě na Liberecku budou mít po lanovce další unikát – tři lávky, které strhla loni povodeň, nahradí zvedací mosty. Ojedinělý mechanismus dovoluje v případě velké vody celé lávky zvednout zhruba o dva metry, řekl ČTK chrastavský starosta Michael Canov. Na všech lávkách se podle něj intenzivně pracuje, stavbaři je předají v pondělí 17. října.
Podobný zvedací most chtěl před několika lety realizovat Liberecký kraj. Most za 20 miliónů korun měl zajistit přístup k budově krajského úřadu v Liberci. Nakonec ze stavby sešlo. Zvedací lávky v Chrastavě jsou však podle Canova podstatně skromnějším projektem.
„Lávky jsou pro pěší, jsou ze dřeva a železa a každá z nich přijde zhruba na dva milióny korun, zvedací zařízení ke každé z nich bude stát dalších asi 155 000 korun,“ dodal Canov. Zvednutí mostů v případě velké vody má podle něj hned dvě výhody. „Jednak už nám je voda nikdy nevezme, a navíc nebudou lávky sloužit jako zábrana v korytě, o niž se mohou zastavit naplaveniny a vytvořit přehradu,“ vysvětlil starosta.
Zvedací lávky nejsou jedinou technickou zajímavostí, která ve městě po povodních vznikla. Už rok slouží lidem unikátní lanovka architekta Martina Rajniše. Takzvaný transbordér je ze dřeva a uveze jednu tunu, najednou může přepravit až šest lidí. Lanovka stála zhruba 650 000 korun a její výstavba trvala loni pouhých osm dní. Zařízení překonává zhruba 23 metrů. Lanovka nahradila lávku, kterou vzala voda. Obyvatelé místní části Kolonka ji hojně využívali mimo jiné k cestě na vlak. Teď mají lanovku, která se stala i oblíbenou turistickou atrakcí.
Chrastava je jedním z měst v Libereckém kraji, které loňské povodně postihly nejvíce. Tisíciletá voda způsobila jen na obecním majetku škody za 180 miliónů korun. Proud vody odnesl čtyři mosty a sedm lávek, zboural několik domů, další museli později zdemolovat. Ještě dnes jsou ulice ve městě rozkopané a přes Jeřici vede provizorní most. „Ve městě se intenzivně staví, celkem to představuje na 40 akcí, z nichž většina bude hotova ještě do zimy,“ řekl Canov. Akce za více než 100 miliónů korun hradí z velké části dotace z Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Desetiprocentní spoluúčast zaplatí radnice z darů z povodňové sbírky.
zpráva ČTK